AvtomobilizemNovice

Toyota predpremierno predstavlja GR86

Novi GR86 je tretji globalni model GR, s katerim je znamka Toyota ustvarila trio športnih avtomobilov, ki zagotavljajo prvinske vozniške užitke.

Novi kupe predstavlja novo vstopno točko v linijo Toyota GR, s čimer želijo športne lastnosti in zmogljivosti predstaviti čim večjemu številu ljubiteljev športne vožnje in športnih avtomobilov. Pravzaprav gre za evolucijo modela GT86, ki je nekako ponovno zbudil zavezanost znamke Toyota inženirstvu športnih avtomobilov. Tudi novi model ohranja klasično zasnovo s spredaj nameščenim motorjem in pogonom na zadnja kolesa. Štirivaljni bokserski motor pa ponuja več moči in navora. Tehnično je izpopolnjen tudi menjalnik, ki izkorišča svoj polni potencial in zagotavlja zmogljivejše pospeševanje ne glede na vrtljaje motorja. Pri razvoju šasije so največ pozornosti namenili nizkemu težišču ter zagotavljanju bolj natančnega krmiljenja in odzivnosti. Pri izdelavi so uporabili še več aluminija in drugih lahkih in hkrati trdnih materialov, s katerimi so na strateških točkah ojačali podvozje in mu zagotovili večjo torzijsko togost in stabilnost.

Štirivaljni motor DOHC s 16 ventili je zgrajen na enaki osnovi kot pri predhodnem modelu, le da se je njegova prostornina z 1,998 litra povečala na 2,387. Kompresijsko razmerje ostaja 12,5:1, motor pa ponuja več moči. Maksimalna moč se je povečala za 17 odstotkov – z 200 KM (147 kW) na 234 KM (172 kW) pri 7000 vrtljajih. Za več kot sekundo se je izboljšal tudi pospešek od 0 do 100 km/h. Ta znaša 6,3 sekunde pri ročnem menjalniku in 6,9 sekunde pri samodejnem menjalniku. Maksimalna hitrost pa znaša 226 km/h pri ročnem menjalniku in 216 km/h pri samodejnem menjalniku. Povečan je tudi navor, ki po novem doseže vrh 250 Nm precej prej, že pri 3700 obratih.

Pri novem GR86 sta na voljo 6-stopenjski ročni in 6-stopenjski samodejni menjalnik. Oba sta dodatno izboljšana in imata več moči in navora. Ročni menjalnik je opremljen z novim karbonskim sinhronizatorjem, ki omogoča lažje prestavljanje v četrto prestavo. Samodejni menjalnik je opremljen tudi s posebnimi krmilnimi ročicami ob volanu, s katerimi lahko voznik prevzame ročni nadzor prestavljanja.

GR86 je opremljen s podobnim vzmetenjem kot GT86. Spredaj uporablja MacPhersonove obese, zadaj pa dvojne prečne obese, ki zagotavljajo boljšo odzivnost in stabilno krmiljenje. Torsenov diferencial pa preprečuje zdrsavanje in zagotavlja oprijem med vožnjo skozi ovinke. Optimizirani so tudi blažilniki, ki avtomobilu zagotavljajo bolj predvidljivo vodljivost.

Multimedijski sistem je opremljen s posodobljeno računalniško opremo, ki omogoča precej hitrejše delovanje. Sistem pa standardno ponuja radijski sprejemnik DAB, povezave Bluetooth, Apple CarPlay in Android. Na voljo so tudi vtičnice USB in AUX. Posebni komunikacijski modul pa med drugim omogoča tudi funkcijo eCall za klic v sili ali v primeru nesreče. Vsebino voznikovega zaslona je mogoče izbrati, ponastaviti in pomikati s stikali na volanu. V športnem načinu se merilniki obarvajo rdeče.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button