AvtomobilizemNovice

Toyota na letošnji Dakar z izboljšani Hiluxom

Gazoo Racing si želi s petimi dirkalniki požeti čim več lovorik.

Toyotina športna divizija Gazoo Racing bo na letošnji izvedbi relija Dakar tekmovala z vozilom GR DKR Hilux EVO T1U, nadgrajeno različico svojega prejšnjega zmagovalnega avtomobila. Ekipa bo na eni izmed najzahtevnejših dirk sveta, nastopila z največjo ekipo doslej, in sicer s petimi posadkami, vključno z dvema voznikoma začetnikoma. Izkušeni vozniki ekipe, kot je Giniel de Villiers, se bodo kosali z nesporno hitrostjo Lucasa Moraesa in Setha Quintera.

Lucas Moraes, ki je navdušil na lanskem reliju Dakar, bo sodeloval z Armandom Monleonom, medtem ko se bo Sethu Quinteru, ki ga opisujejo kot čudežnega dečka relija, pridružil sovoznik Dennis Zenz. Obe posadki bosta skupaj z Ginielom de Villiersom in drugimi tekmovali tudi v svetovnem prvenstvu v reliju W2RC v sezoni 2024. Dakar je prvi krog prvenstva W2RC, sezona se bo nadaljevala z dogodki v Abu Dabiju, na Portugalskem, v Argentini in Maroku. Poleg tega se bodo trije južnoafriški vozniki udeležili serije SARRC, ki bo služila kot pomemben poligon za razvoj vozila GR DKR Hilux EVO T1U.

Novi avtomobil, ki je za 100 mm širši od predhodnika, je bil deležen številnij izboljšav, pri čemer je poudarek na vzmetenju, premestitvi klimatske naprave za večjo učinkovitost in novem hladilnem paketu za večjo vzdržljivost. S poudarkom na kakovosti in zanesljivosti je bil letošnji dirkalnik podvržen nenehnemu razvoju, v letu 2023 pa je zbral skoraj 30 tisoč kilometrov na dirkah ter raznih testih, vključno s podvigi v puščavah Kalahari in Namib.

Gazoo Racing je med pionirji trajnostnih pobud, saj v sodelovanju z družbo Repsol uvajajo napredna biogoriva s 70-odstotnim deležem obnovljivih virov, kar v skladu s projektom Dakar Future, ki poudarja okoljsko odgovornost in trajnostno prihodnost.

Pot letošnjega relija Dakar bo sestavljena iz 12 etap, začenši 5. januarja s prologom v bližini mesta Alula. Ekipa Toyota Gazoo Racing je s petimi primerki GR Hilux EVO pred odhodom na zahtevno dirko opravila testiranje in tehnične preglede. Dan počitka je predviden 13. januarja v Rijadu, zaključek pa sledi 19. januarja v kraju Yanbu. Raznolika sestava ekipe in njena zavezanost k trajnostnemu razvoju kažeta na visoke cilje na eni najpomembnejših terenskih dirk na svetu.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button