AvtomobilizemNovice

Toyota Land Cruiser se vrača nazaj h koreninam

Novi Land Cruiser se osredotoča na tradicionalne vrednote, ki zagotavljajo kakovost, trpežnost in zanesljivost v najtežjih voznih razmerah.

Land Cruiser se je pod imenom Toyota BJ rodil 1. avgusta 1951, kar pomeni, da je pravkar praznoval 72. rojstni dan. Že na začetku je pokazal svojo izjemno moč in zmogljivost, saj je postal prvo vozilo, ki se je uspešno povzpelo do šeste postaje (2400 m) japonske svete gore Fudži, ki se dviga 3776 metrov nad morjem. Vse od takrat vestno in skrbno opravlja svoje poslanstvo in utrjuje sloves vozila, ki voznika in potnike tudi v najtežjih razmerah vedno varno pripelje do cilja. Prav zaradi tega sploh ni presenetljivo, da je Land Cruiser eden najbolje prodajanih modelov znamke Toyota. Do zdaj je bilo namreč v več kot 170 državah sveta prodanih že več kot 11,3 milijona primerkov.

Novi Land Cruiser ohranja svojo klasično robustno konstrukcijo karoserije na okvirju in po vzoru večjega Land Cruiserja 300, ki ni na voljo v zahodni Evropi, povzema platformo GA-F, ki ji pripada ključna vloga pri izrazitem izboljšanju terenskih zmogljivosti. Manevriranje novega modela je preprosto, hkrati pa ponuja več udobja pri vožnji po običajni cesti. Novi okvir je za 50 odstotkov bolj tog, skupna togost karoserije in okvirja pa je večja za 30 odstotkov. Skupna dolžina znaša 4920 mm, širina 1980 mm, višina 1870 mm, medosna razdalja pa 2850 mm.
Novi model je prvi Land Cruiser s sistemom električnega servovolana (EPS), ki zmanjšuje učinek povratnega udarca, ki lahko nastane pri vožnji po grobi površini. Hkrati pa zagotavlja bolj neposredno in bolj tekoče krmiljenje ter preprostejše manevriranje pri vseh hitrostih. Sistem EPS omogoča, da je novi Land Cruiser lahko opremljen tudi s sistemom za sledenje voznemu pasu, ki je sestavni del paketa aktivne varnosti Toyota Safety Sense.

Multi-Terrain Monitor s kamero in zaslonom visoke ločljivosti omogoča jasen pogled na območje okoli vozilom in pod njim. Sistem Multi-Terrain Select pa samodejno prilagaja zmogljivost vozila različnim terenskim voznim razmeram. V zahodni Evropi bo novi Land Cruiser predstavljen z 2,8-litrskim turbodizelskim pogonskim sklopom. Proizvede 204 konjskih moč (150 kW) in je usklajen z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Direct Shift, kar mu zagotavlja dovolj moči za vleko 3500-kilogramskega tovora. Pozneje, v začetku leta 2025 bo na voljo elektrificirani pogonski sklop, ki združuje močan in učinkovit dizelski motor z 48-voltno blago hibridno tehnologijo.

Notranjost ponuja konfiguraciji s petimi ali sedmimi sedeži. Novi Land Cruiser je opremljen s številnimi sodobnimi sistemi Toyota Safety Sense, ki kot sestavni del paketa Toyota T-Mate vsebujejo napredne varnostne funkcije in tehnologije, ki skrbijo za pomoč pri vožnji in razbremenitev voznika.

Povsem novi Land Cruiser bo v Evropi na začetku predstavljen kot posebna različica First Edition. Na voljo bo izključno strankam, ki si bodo vozilo rezervirale v začetnem predprodajnem obdobju. Omejena serija – za Evropo bo izdelanih približno 3000 primerkov – temelji na bogatem izročilu Land Cruiserja in vsebuje posebne slogovne značilnosti, ki poudarjajo njegov terenski značaj. Detajli vključujejo klasične okrogle žaromete in dve dvobarvni kombinaciji zunanjosti – Sand in Smoky Blue. Vse druge podrobnosti bodo znane na začetku predprodaje, ki se bo predvidoma začela oktobra 2023.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Kobajagi Toyota iz vrecke presenecenja? Bogati arabci in mafijski rusi ne bodo ravno zadovoljni nad tem izdelkom s tako smesnimi lampami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button