AvtomobilizemNovice

Toyota in Yamaha razvijata V8 na vodik

Z manjšimi modifikacijami do 450 KM brez kapljice bencina.

Toyota je za razvoj novega motorja z notranjim izgorevanjem na vodik, aktivirala stare prijatelje pri Yamahi, ki se projekta vsekakor niso lotili površno, saj so za osnovo izbrali kar mogočen 5-litrski V8 motor izpod pokrova Lexusa RC-F.

V zasnovi gre za skoraj identičen pogonski agregat, z enakim blokom, vendar modificiranim vbrizgom goriva, novimi glavami valjev in sesalnim kolektorjem, kar omogoča delovanje na stisnjen vodik. Inovativno zasnovan osemvalnjik z norim izpušnim kolektorjem proizvede zavidljivih 450 KM, kar je le 22 konjskih moči manj od enake enote na bencinski pogon, medtem ko navor zrasel za 13 Nm, na skupnih 540 Nm.

Ker so vsi nosilci motorja identični standardnem Lexusovem V8, bi ga lahko teoretično brez večjih težav namestili v nos modela RC-F, edina obsežnejša sprememba bi doletela gorivni sistem, saj bi bilo potrebno standarden bencinski rezervoar zamenjati z rezervoarjem s stisnjenim vodikom.

Vsekakor zanimiv projekt je del večjega sodelovanja med Kawasakijem, Subarujem, Toyoto, Mazdo in Yamaho, kar so napovedali že lansko leto. Cilj projekta je raziskovanje in razvoj alternativnih goriv za poganjanje motorjev z notranjim izgorevanjem in posledično doseg ogljične nevtralnosti. Vodik je odlična alternativa, saj ima potencial ničelnih izpustov, obenem omogoča ohranjanje strasti do motorjev z notranjim izgorevanjem, kar je bistvo podjetij, kot je Yamaha.

Pred kratkim smo spoznali tudi Mazdine podvige raziskovanja sintetičnega goriva izdelanega iz ogljika, zbranega iz atmosfere s pomočjo ogromnih filtrov. Ujet ogljik je nato kombiniran s primernimi količinami vodika in nastane gorivo z enakimi lastnostmi kot bencin, vendar brez dodatnega izpusta ogljika v ozračje. Mazda prav tako širi obzorja biodizelskih goriv iz trajnostnih surovih materialov, kot so mikroalge in jedilno olje.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button