AvtomobilizemNovice

Toyota Hilux na naslednji reli Dakar z novim V6 motorjem

Gazoo Racing predstavlja svojega tekmeca za prihajajoči 2022 reli Dakar.

Legendarni reli Dakar bodo naslednje leto gostili v Savdski Arabiji, kar marsikoga pušča v dvomih, enakega pa ne moremo reči za fantastično novo Toyoto Hilux, s katero se nameravajo na zahtevni preizkušnji dokazati pri japonskem podjetju. Uradno imenovani dirkalnik GR DKR Hilux T1+ je najboljši in najzmogljivejši kar so jih do sedaj izdelali, med glavnimi novostmi pa sta močnejši motor in boljše vzmetenje.

Kot pričakovano je je vizualno dirkaški Hilux izredno mišičast in klasično odet v kombinacijo rdeče, bele ter črne. Pod pokrovom brni nov 3,5-litrski V6 podprt z dvema turbinama, povzdignili pa so ga naravnost iz Gazoo Land Cruiserja, nato pa so ga še malenkost pripravili za zahtevnejšo preizkušnjo. Nov pogonski sklop je občutno močnejši, a obenem lažji od predhodnika, proizvede 400 KM in 660 Nm navora, kar je v skladu s FIA pravilnikom. Brez omejitev bi brez dvoma zmogle še več. Sicer je povezan s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom.

Regulacije organizacije FIA vplivajo tudi na končno maso vozil, saj kljub lažjem pogonu na tehtnici pokaže zajetnih 2.000 kilogramov. Kakorkoli, med novitetami je še močno preoblikovano vzmetenje, ki sedaj namesto 280 mm ponuja 350 mm hoda, velikost terenskih pnevmatik pa je z 32 zrasla na 37 palcev – ovita so okoli svežega seta platišč.

Na ultimativno preizkušnjo na reliju Dakar se bodo podali štirje Hiluxi T1+ poltovornjaki, vodilna osebnost pa bo trikratni zmagovale Nasser Al-Attiyah, ki pravi: »nov avtomobil me nenehno preseneča, predvsem povečana zmogljivost na zahtevnem terenu, kar omogočajo nove pnevmatike.«

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button