AvtomobilizemNovice

Toyota Highlander 2023: Več tehnologije in nov motor

Leto po premieri je Toyota posodobila velikega SUV-ja Highlander.

Toyotina aktualna ponudba modelov vsebuje kar šest SUV-jev in le malenkost pod največjim Land Cruiserjem je umeščen Highlander, ki je premiero nove generacije doživel lansko leto, sedaj pa že prejema posodobitve tehnološke ter motorne plati.

Čeprav je Highlinder precej novo ime na evropskem trgu, je trenutni model že četrta generacija, saj so ga predhodno od leta 2000 že prodajali v severni Ameriki, na Japonskem in v Avstraliji, vendar je rastoče povpraševanje po velikih sedemsedežnih SUV-jih omogočilo širjenje tudi na staro celino, kjer že kraljuje Škoda Kodiaq.

Osvežitev za modelno leto 2023 pri Highlanderju prinaša najnovejšo različico operacijskega sistema Toyota Smart Connect+, katerega osrednji prikazovalni zaslon je zrasel na 12,3-palcev. Skupaj z večjimi dimenzijami podpira navigacijo v oblaku, prikaz realnih informacij na cesti in izboljšanega glasovnega asistenta. Sistem v oblaku omogoča daljinsko odklepanje in zaklepanje avtomobila ter vklop smernikov. Posodabljanje bo potekalo preko spleta (over-the-air), storitev Apple CarPlay je mogoče povezati brezžično, medtem ko Android Auto ohranja kabelsko povezavo. Povsem digitalizirano je tudi voznikovo okolje, kjer najdemo 12,3-palčen zaslon z merilniki, s številnimi prilagoditvami videza.

Med bogatejšo standardno opremo sedaj štejemo brezžično polnilnico mobilnih naprav, 20-palčna platišča, projicirni zaslon, ogrevane zadnje sedeže, parkirno kamero s 360 stopinjskim pogledom in električno pomična prtljažna vrata. Highlinder je zasnovan na enaki GA-K platformi kot limuzinski Camry in RAV4, vendar je z dolžino 4.950 mm precej daljši in ponuja do 658 do 1.909 litrov prtljažnega prostora.

Tako kot RAV4, Highlinderja poganja hibridni sklop sestavljen iz 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom, brezkončnega CVT menjalnika in električne plati. Le-ta za razliko od manjšega brata zajema dva elektromotorja (vsak na svoji osi), kar skupno zmogljivost povzdigne na 182 kW (248 KM). Velika novost pod motornim pokrovom bo nov 2,4-litrski turbobencinski štrivaljnik s 198 kW (269 KM), ki bo nadomestil 3,5-litrskega V6, saj ponuja zmanjšano porabo in izpuste, vendar ga bodo lahko na Evropskih tleh izbrali le v vzhodnih državah.

Bogatejša zbirka voznih in varnostnih pripomočkov na krovu Highlinderja se ponaša z adaptivnim tempomatom, opozorilnikom spremembe voznega pasu in aktivnim ohranjevalnikom, prepoznavanjem prometnih znakov ter sistemom za predvidevanje naleta. Prenovljenega Highlanderja je že mogoče naročiti, prve dostave pričakujemo v zadnji četrtini letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button