AvtomobilizemNovice

Toyota GR Yaris končno vstopa v svet relija

Na kratko: relijaška izvedenka cestne izvedenke reli avtomobila.

Glede na povzročen pok v avtomobilskem svetu, smo zagotovo vsi seznanjeni s Toyoto GR Yaris, posebno homologirano izpeljanko reli dirkalnika. Toyota se je sprva nameravala z Yarisom udeležiti svetovnega prvenstva v reliju WRC, a so zaradi sprememb v pravilniku opustili projekt. Vseeno je luč sveta ugledala cestna oblika Yarisa GR, nekaj upanja pa se je vrnilo tudi v svet relija, saj je avstralski oddelek Toyote izdelal nov dirkalnik GR Yaris AP4 ali na dolgo Toyota Gazoo Racing Yaris Asia-Pacific 4WD.

Preden bo navdušenje preveliko, naj vas pomirimo, saj se s tem reli dirkalnikom ne bodo udeležili tekmovanj najvišjega WRC nivoja, temveč nižje stopnje Rally 2. Zanimiv projekt je sad sodelovanja Toyote in Neal Bates Motorsporta, katerega vodi štirikratni avstralski prvak v reliju in njegova sinova, ki bosta sedla tudi za volan. Neal je razkril, da je bila preobrazba homologacijske specialke v reli dirkalnik zelo enostavna, še dodatna potrditev, kako zelo dirkaško je bil pripravljen Yaris GR.

»Kompakten turbinsko podprt motor in stalen štirikolesni pogon sta odlična osnova, v primerjavi z avtomobili katere smo predelovali včasih,« je dejal Neal, preden je pohvalil prednost lahkotnih aluminijastih vrat in karbonske strehe. Yaris AP4 je bil deležen še ostalih izboljšav, kot sta pokrov motorja in prtljažna vrata iz steklenih vlaken, 3D tiskani ogledali ter lažja Perspex okna. 1,5-litrski trivaljnik lažje zadiha s pomočjo novega turbopolnilnika in izpuha, zrasla je tudi zmogljivost, koliko še ni znano. Vse skupaj je povezano z novim Sadev šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom, ki moč prenaša na vsa štiri kolesa. Obvezna predelava vzmetenja prinaša dodaten hod, za lažje kljubovanje ekstremnega terena in dolgih skokov.

Žiga Kolman
foto: Toyota Australia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button