AvtomobilizemNovice

Toyota GR Corolla Morizo Edition: Poslastica samo za Japonce

Lažja, bolj dinamična in zmogljiva GR Corolla.

Kadar se v razvoj avtomobilov neposredno vmešajo vodilne glave proizvajalcev, velikokrat sledi razočaranje, vendar se pri Toyoti odvijajo precej drugačne reči. Namreč vodja največje avtomobilske znamke je strasten ljubitelj hitrih vozil in občasen dirkač, ki je svoje ideje že dobro upodobil z različnimi GR športnimi modeli.

Njegov zadnji otrok je bila strupena GR Corolla, ki so jo sedaj še dodatno nabrusili v okviru omejene serije Morizo. Ime je prejela prav po Akiu Toyoda, znanem mojstrskem vozniku z vzdevkom Morizo, ki je bil osebno vpleten v testiranje dvosedežne hitre kombilimuzine. Edina žalostna vest je, da bo Corolla GR Morizo Edition razveseljevala le japonske kupce.

Bistvo sprememb je prinesla shujševalna dieta z odstranitvijo zadnjih sedeže, kar maso zniža za 30 kilogramov, a zagotovo so poseg razširili še na druga področja. Namesto zadnje klopi so za dodatno torzijsko stabilnost namestili cevne ojačitve. Nasprotno z znižano maso, se je povečal navor 1,6-litrskega prisilno polnjenjega trivaljnika s 304 KM, ki pri vmesnih vrtljajih ustvari 400 Nm (prej 370 Nm). K izboljšani dinamiko bodo pripomogla še krajša prestavna razmerja prve, druge in tretje prestave ročnega menjalnika.

Prav tako bo GR Corollo Morizo Edition večji užitek peljati čez zavoje, zaradi zamenjave Yokohaminih, z Michelinovimi Pilot Sport Cup pnevmatikami. Vzmetenje s sistemom MacPherson spredaj in dvojnim vpetjem (doble-wishbone) zadaj ostaja nespremenjeno, a podprto je z novimi enocevnimi blažilniki.

Vse skupaj povežejo novi estetski dodatki, kot so okrasni elementi na vratih, armaturni plošči in volanski obroč ter prestavna ročica oblečena v semišu podoben material. Zunanjost je dokončana v unikatni matirani temno sivi barvi, na vetrobranskem steklu pa najdemo podpis Moriza. Žal tako kot klasična štirisedežna GR Corolla, posebna izdaja ne bo prispela v Evropo.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button