AvtomobilizemNovice

Toyota Crown kot športni križanec Sport

Toyota širi družino modelov Crown s kupejevskim SUV-jem.

Avtomobilski velikan je na domačih tleh predstavil povsem nov model Crown Sport Hybrid, za katerega namerava takoj začeti sprejemati naročila in ga v celoti razkriti naslednji mesec. Poleg tega namerava Toyota novembra izdati priključno-hibridno različico standardnega modela Crown, pred koncem leta 2024 pa še model Crown Estate.

Nova serija Crown, zgrajena na istoimenski platformi, ponuja štiri različne modele, ki ustrezajo individualnim vrednotam in željam kupcev. Ti premijsko obogateni modeli pomenijo drugo poglavje blagovne znamke Crown, vključno s tipom Sport, ki predstavlja inovativno SUV obliko in izboljšano vozno izkušnjo. Ključne značilnosti SUV-ja Crown Sport vključujejo dinamično in športno zasnovo, ki obljublja navdušujočo dinamiko. Notranjost je zasnovana za enostaven dostop in udobje ter zagotavlja posebno izkušnjo z možnostjo prilagajanja vzmetenja in naprednimi varnostnimi sistemi.

Toyota je modelu Crown Spoort namenila elegantne poteze, saj so želeli s kraljevo serijo dvigniti raven doživljanja japonske znamke. Pomembni oblikovni elementi vključujejo poudarjen zadnje blatnike, kolesa velikega premera ter oster izraz, ki spominja na obraz morskega psa kladivarja. Sport se ponaša z zajetnimi 21-palčnimi aluminijastimi, ki povečujejo zmogljivost, hkrati pa ohranjajo udobje vožnje. Crown Sport sicer z dolžino 4.720 mm, širino 1.880 mm in višino 1.565 mm ni ravno kompakten križanec.

V kabini se voznikov in sovoznikov sedež razlikujeta po asimetrični zasnovi, pri čemer na voznikovi strani prevladuje črna barva za večjo zbranost med vožnjo. Prikazi digitalnega okolja z voznikovim  zaslonom in osrednjim 12,3-palčnim multifunkcijskim zaslonom so premišljeno razporejeni tako, da čim manj odvračajo pozornost od vozišča. Crown Sport ponuja številne možnosti barv karoserije in notranjosti, vključno z dvobarvnimi tematikami. Ponaša se z visoko točko na bokih za enostavno vstopanje in izstopanje.

Kar zadeva vozne zmogljivosti, Crown Sport ponuja odlično vodljivost na cesti, k čemur močno pripomore dinamično krmiljenje zadnjih koles. Za odzivno vožnjo je opremljen z učinkovitim hibridnim sistemom, natančneje z 2,5-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem in električno platjo s kompaktnim elektromotorjem ter manjšo litij-ionsko baterijo. Kasneje bo Crown Sport na voljo še s priključno-hibridnim sistemom z večjo sistemsko močjo in povečanim električnim dosegom.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button