AvtomobilizemNovice

Toyota Corolla z GR Yarisovim motorjem na vodik

Toyota vstopa v svet vztrajnostnih dirk s Corollo na vodikov pogon.

Japonski avtomobilski gigant in eden izmed pionirjev pogona na vodik, predstavlja novo dirkalno Corollo s katero bodo vstopili v dirkaško serijo Super Taikyu. Kljub običajnem videzu se pod pokrovom športne kombilimuzine skriva modificiran trivaljni vrstni turbo motor, marsikomu poznan iz divjega GR Yarisa, vendar tukaj namesto bencina izgoreva stisnjen vodik.

Na zelo kratkem priloženem videoposnetku lahko slišimo zelo globok zvok motorja, kar lahko pripišemo višji vnetljivosti vodika v primerjavi z bencinom. Toyota je v sporočilu za javnost dejala, da je motor z novim gorivom bolj odziven kot prej, a po mnenju voznika bistvene spremembe ni .

Sam proces vbrizganja goriva v valj, kompresija in izgorevanje je identično običajnem motorju na notranje izgorevanje, vendar se pri gorenju ne sprošča ogljikov dioksid. V procesu izgori tudi nekaj malega olja, kar ustvari emisije dušikovih oksidov NOx, vseeno pa je bistvena izboljšava v primerjavi z izgorevanjem bencina ali dizla.

Testna Corolla bo na dirki nastopila pod okriljem ekipe ORC ROOKIE Racing, prvenec se bo odvil naslednji mesec na 24 urni preizkušnji NAPAC Fuji Super TEC. Na takšen način želijo pri Toyoti raziskati alternativne rešitve in tehnologijo za doseg ogljične nevtralnosti, motošport predstavlja idealno platformo za preizkušanje pogonov na vodik.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button