AvtomobilizemNovice

Toyota Century je postala luksuzni SUV

Rolls-Royce Cullinan je dobil konkurenco z japonske.

Toyota vstopa nov segment izredno prestižnih velikih SUV-jev, s premiero povsem novega Century SUV, ki na višjo raven dviga osnove luksuzne limuzine Century. Le-ta bo naprodaj vzporedno z novo pridobitvijo, v prihodnje pa nameravajo na osnovi SUV-ja izdelati še posebno različico GRMN in celo kabrioleta. Konkurent Rolls-Royce Cullinana ima bogato zgodovino, saj je leta 1967 debitiral kot Toyotin kraljevi model, s čimer so na japonski trg prvič nastopili z luksuzno limuzino po zgledu zahodnih znamk.

Prva generacija vozila Century je bila izdelana z najsodobnejšo tehnologijo tistega časa, s poudarkom na dostojanstvenem dizajnu, ki je vključeval tradicionalno japonsko estetiko in pristop, osredotočen na človeka, da bi zagotovil izjemno udobje ter tišino. V zadnjih petih desetletjih je Century ostal priljubljeno vozilo pomembnih oseb na Japonskem, ki simbolizira duh omotenashi ali gostoljubnosti. Ker se potrebe kupcev najbolj prestižnih vozil vselej spreminjajo, so se pri Toyoti odločili predstaviti nov model s konceptom »The Chauffeur« (šofer) vključenim znotraj novega Century SUV, ki želi izpolniti prihodnja pričakovanja zahtevnih kupcev in hkrati vse značilnosti modelov Century.

Novi Century SUV se ponaša z veličastno podobo, navdahnjeno s strani japonskih estetskih elementov in izžareva dostojanstveno auro. Ima elegantno obliko karoserije z vodoravnimi in navpičnimi oblikovnimi značilnostmi, ki se skladajo s smernicami prejšnjih modelov. Pozornost do podrobnosti se kaže v vgraviranem emblemu feniksa in zrcalnem zaključku. Notranjost je usmerjena z mislijo na najvišjo raven udobja potnikov, saj zagotavlja dovolj prostora in funkcionalnosti v obeh vrstah sedežev. Potniki na zadnjih sedežih lahko uživajo v popolnoma zložljivih sedežih s funkcijami za osvežitev, zvočni sistem pa bo poskrbel za užitek v glasbi kot na koncertu. Široka zadnja vrata, samodejno zložljive stopnice in ročaji stebrička C olajšajo vstopanje in izstopanje.

Za pogon novega Century SUV skrbi 3,5-litrski bencinski V6 s podporo priključno-hibridnega sistema, ki zagotavlja tako moč kot neslišno delovanje, primerno za vozilo takšnega kova. Hibridni sistem ima možnost delovanja kot baterijsko električno vozilo za vsakodnevno uporabo in kot hibridno električno vozilo za potovanja na dolge razdalje. Ponuja močne pospeške, zato je primeren tako za vožnjo z osebnim voznikom kot za privatno uporabo. Za stabilnost in oprijem skrbita štirikolesno krmiljenje ter štirikolesni pogon.

Century SUV se pohvali z inovacijo ločene strukture prtljažnika, ki izboljšuje torzijsko togost in udobje vožnje. Prozorno laminirano steklo zmanjšuje hrup v kabini in potniški prostor ločuje od tovornega prostora za več zasebnosti. Zadnja potnika bosta lahko uživala v spremljanju najljubših vsebin na zaslonih in ohlajeni pijači iz hladilnika. Century SUV vsekakor ni kompakten avtomobil, saj v dolžino meri zajetnih 5.205 mm, 1.990 mm v širino, 1.805 mm v višino in ima medosno razdaljo 2.950 mm. Posledično se v notranjosti v polnem razkošju udobno počutijo štirje potniki.

Za prodajo novega modela Century bodo skrbeli Century Meisters, ekipa prodajalcev in inženirjev izurjenih v poznanstvu znamke Century. Kupci bodo lahko prilagodili barvo karoserije in notranjost, v načrtu pa je tudi ponudba edinstvenih Centuryjev, izdelanih s strani obrtniških mojstrov. Začetna cena na japonskem trgu bo znašala 25 milijonov jenov oziroma 158 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button