AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Toyota bo tovarne motorjev pretvorila v baterijske

Načrti preobrazbe japonskih obratov izdelave motorjev v tovarne baterij, je del večje 5,6 milijardne investicije v povečano proizvodnjo baterij.

Največji avtomobilski proizvajalec stopnjuje prehod z motorjev z notranjim izgorevanjem na baterijsko gnana vozila, s preobrazbo japonskih tovarn v obrate za izdelavo baterij. V takšen proces spremembe namena proizvodnje bodo investirali 5,6 milijarde dolarjev, skupno bodo do leta 2030 v sklopu elektrifikacije ponudbe vozil porabili kar 70 milijard investicij.

Med prvimi preobraženimi tovarnami bosta obrat v Shimoyami in Myochiju, precej blizu glavnega sedeža Toyote. Izdelava baterij bo potekala pod okriljem Prime Planet Energy & Solutions, program sodelovanja Panasonica in Toyote pri razvoju baterij. Ta velik premik ponuja nekaj vpogleda v Toyotino strategijo obvladovanja novega gibanja industrija, saj se uveljavljeni avtomobilski proizvajalci trudijo posodobiti v dobi elektrifikacije. Preoblikovanje tovarn kaže, da bo Toyota uporabila obstoječe tovarne in delavce ter poskušala nadzorovano razvijati podjetje.

Prodaja lahkih vozil v Združenju držav jugovzhodne Azije (ASEAN) je julija 2022 zabeležila približno 250.000 enot, kar je 53 odstotkov več kot julija lansko leto. Od začetka leta do danes se je trg povečal za 24 odstotkov na približno 1,81 milijona enot. Trg ASEAN naj bi se leta 2022 povečal za 3,6 odstotkov oziroma na 2,87 milijona enot. Podrobnosti o načrtu so se pojavile v času, ko vodilni v avtomobilski industriji po vsem svetu opozarjajo na grozečo izgubo delovnih mest zaradi prehoda na električna vozila. Električna vozila imajo veliko manj delov kot običajna vozila z motorji z notranjim izgorevanjem, zato potrebujejo manj ur za sestavljanje in posledično zmanjšano delovno silo.

Toyotin predsednik Akio Toyoda je pomemben zagovornik ohranjanja delovnih mest ob spremembah. Toyoda kot predsednik japonskega združenja proizvajalcev avtomobilov pogosto omenja 5,5 milijona delavcev, ki tvorijo hrbtenico lokalnega avtomobilskega sektorja, v katerem deluje sedem velikih proizvajalcev: Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Subaru, Mitsubishi in Suzuki.

Toyota je napovedala, da bo v povečanje zmogljivosti baterij po vsem svetu vložila 730 milijard jenov (5,6 milijarde dolarjev), s čimer bo svoje globalne zmogljivosti za izključno električna vozila povečala za 40 gigavatnih ur. Z zadnjo okrepitvijo zmorejo skupnih 46 gigavatnih ur na poti k vzpostavitvi globalnega baterijskega omrežja, ki bo leta 2030 lahko zagotavljalo 280 gigavatnih ur.

Najnovejše naložbe vključujejo izdatke za povečanje zmogljivosti nove tovarne baterij v Severni Karolini in dveh drugih tovarn baterij, Himeji ter Kosai na japonskem. Večmilijardna naložba podpira načrtovano strategijo, da do leta 2030 v okviru znamk Toyota in Lexus prodajo 3,5 milijona električnih vozil letno. S tem razlogom se bo premijska veja Lexus do leta 2030 v Evropi, ZDA in na Kitajskem preoblikovala v izključno električno znamko, z letom 2035 pa bodo povsem na elektriko presedlali na globalni ravni.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button