AvtomobilizemNovice

Tovarna v Kolinu bo izdelovala avtomobile na hibridni pogon

Toyota Motor Europe je s 1. janaurjem 2021 postala 100-odstotna lastnica tovarne TPCA, ki jo je leta 2002 na Češkem ustanovila skupaj s skupino PSA.

Tovarna se bo po novem imenovala Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, oziroma s kratico TMMCZ. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili Koreatsu Aoki, predsednik tovarne Toyota, Martin Peleška, direktor družbe Toyota Czech Republic, Michael Kašpar, župan mesta Kolin, in Bohuslav Machůrka, župan mesta Ovčáry.

V tovarni Kolin so od leta 2005 izdelovali model segmenta A, ki je nastajal pod imeni Toyota Aygo, Peugeot 108 in Citroën C1. V TMMCZ bodo tudi v prihodnosti izdelovali tudi ta dva modela znamk Peugeot in Citroën. Tovarna, v kateri je zaposlenih več kot 3500 delavcev, velja za največjega zaposlovalca v regiji Kolin. V zadnjih 15 letih je tam našlo delo na tisoče ljudi, poleg tega pa tovarna vseskozi podpira tudi številne dobrodelne projekte.

Toyota je v posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti investirala več kot 4 milijarde čeških kron (približno 153 milijonov evrov). S temi investicijami so tovarno prilagodili potrebam proizvodnje vozil na osnovi platforme TNGA, s čimer je omogočena tudi izdelava novega Yarisa, ki se bo tukaj začela v drugi polovici leta 2021.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button