AvtomobilizemNovice

Touranovih 20 let

Volkswagnov priljubljeni družinski sopotnik praznuje 20. obletnico.

Uspehi družinskega Volkswagna Touran se nadaljujejo s tehnološko posodobitvijo, ki sovpada z 20- obletnico obstoja imena kompaktnega enoprostorca. Kljub nekaj letom pod palcem brez postanka navdušuje s svojo prostornostjo, prilagodljivostjo, učinkovitimi motorji in dinamiko. Ob prenovi bo bogatejši za nove varnostne sisteme, IQ.Drive sistem vključuje tudi potovalnega pomočnika, pametna osvetlitev IQ.Light pa dinamično prilagajanje svetlobe.

Premiero prvega Tourana so marca 2003 pospremili z besedami »več kot družinski avtomobil«, kar so potrdili s sledečimi prodajnimi uspehi, namreč globalno so izdelali že preko 2,6 milijona primerkov vsestranskega enopsrostornca. Druga generacija je luč sveta ugledala leta 2015, kot prvi Volkswagnov model zasnovan na MQB modularni platformi, kar jim sedaj omogoča nenehno tehnološko in oblikovno posodabljanje. Notranji prostor še vedno navdušuje s svojo prostornostjo in uporabno zasnovo, s petimi ali sedmimi sedeži, hkrati je v drugi vrsti dovolj širine za namestitev treh otroških sedežev. Isofix hitri priključki so na voljo tako v drugi, kot tretji vrsti. PO potrebi lahko z zloženima klopema volumen prtljažnika zraste na kar 1.980 litrov, v celotni kabini je 47 praktičnih shranjevalnih rešitev.

Zadnji sveženj prenove je Tourana oborožil s sodobnimi varnostnimi in asistenčnimi sistemi, med standardno opremo spadajo aktivni tempomat z omejilnikom hitrosti, samodejno zaviranje v sili, opozorilnik spremembe voznega pasu, bočno asistenco in sistem za zmanjšanje sile ob trku zadaj, ki s pomočjo senzorjev prepozna možnost naleta ter se pripravi za obvarovanje potnikov. Na krovu je tudi nova multifunkcijska kamera za prepoznavanje predmetov ali oseb. Za brezskrbno vožnjo na odprtih cestah bo poskrbel potovalni pomočnik v sklopu IQ.Drive, ki aktivno prilagaja hitrost vozila in ohranja smer vožnje, deluje tudi v »stop and go« prometu.

Poleg varnostne plati je napredovalo tudi udobje s pridobitvijo nove generacije haptičnega volana, 8-palčne digitalne merilnike in nadzorno enoto klimatske naprave s tipkami na dotik. Prtljažna vrata lahko sedaj enostavno odpremo s kretnjami noge, nova sta tudi prostoročno zaklepanje in vžig motorja s pritiskom gumba. Izboljšave učinkovitosti motorjev so prinesle drugo evolucijo 1,5-litrskega TSI bencinskega motorja s 110 kW (150 KM), ki v okolje izpusti manj ogljikovega dioksida in porabi manj goriva.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button