AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

TOP 5 napotkov pred zimo!

»Kratke, a sladke« na temo priprav na zimo.

Že res, da nas je letošnja jesen razvajala z relativno toplimi dnevi in pravih zimskih dni ni bilo na vidiku, vendar naj vas prihod zimskih razmer ne preseneti kot cestne službe – vsako leto. Da bo prehod v hladni del leta potekal s kar najmanj stresa, smo pripravili pet kratkih napotkov, ki bi jih moral storiti prav vsak lastnik vozila.

1. Preverite stanje akumulatorja in napajalnega sistema. Tu ni govora o baterijskih električnih vozilih, temveč prav vseh. V kolikor je akumulator slabega zdravja boste lahko na ledeno jutro ostali brez premičnine. V kolikor ga želite zamenjati je sedaj skrajni čas.

2. Preverite stanje sredstva proti zmrzovanju v hladilnem sistemu motorja. Tako bo motor ustrezno deloval tudi ko temperature padejo pod ledišče.

3. Preverite svetila. Krajši dan, megla, dež in sneg vsekakor zahtevajo, da so svetila vašega vozila kar najboljša, zato jih preverite in po potrebi sanirajte napake oziroma zamenjajte žarnice.

4. Globina profila pnevmatik, kmalu bo potrebno natakniti zimska obuvala, ki morajo imeti vsaj 3 milimetre globine profila, medtem ko so lahko letne ustrezne z 1,6 milimetra. Vendar v primeru dežja vodna ne bo ustrezno odvajana izpod tekalne površine kar nadalje povzroča splavanje (aquaplaning). Preverite ustrezno globino in ne varčujte pri kvalitetnih pnevmatikah, saj so te edini stik vozila z voziščem.

5. Preverite brisalce. Dež in sneg sta še toliko bolj nadležna v kolikor vaši brisalci ne opravijo svojega dela, zato preverite njihovo stanje in jih po potrebi zamenjajte. Nikakor z njimi ne čistite ledu s stekel, saj boste tako poškodovali gumo brisalcev.

Blaž Likovič
foto: Regia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button