AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Top 10 vozil v »žrtvovalni« plačni shemi

Nižja obdavčitev in nov avtomobil. Kateri?

Tudi nekatera bolj uspešna slovenska podjetja nudijo t.i. »žrtvovanje« plače preko financiranja novega vozila. Gre za nekakšno finančno shemo, ko zaposleni preko delodajalca kupijo novo vozilo. Delodajalec jim to trga z naslova bruto plače, prednosti pa se odražajo kot boljši nakupni pogoji novega vozila (nižja cena), manjše izplačilo dohodnine in podobno.

Mi smo zbrskali katera vozila so bila v letu 2021 najbolj popularna pri tovrstnih finančnih shemah in vel kot jasno je, da močno vodijo delno ali popolnoma elektrificirana vozila. Evropski kupci izbirajo naslednja vozila, zbrana po abecedi:

Audi Q4 e-tron
BMW iX3
Hyundai IONIQ 5 electric
Kia Niro
Mercedes-Benz razred A (PHEV)
Mercedes-Benz EQC
Nissan Leaf
Peugeot e2008
Tesla Model 3
Volkswagen ID.3

Klasično gnana bencinska in dizelska vozila so iz lestvice izpodrinila praktično popolnoma električna. Zanimiv podatek glede na dejstvo, da je bil edini elektrifician avtomobil v letu 2019 zgolj Teslin Model 3, preostanek so tvorili »hatchi« iz spodnjega srednjega razreda s klasičnim pogonom. Razlog verjetno tiči tudi pri bistveno boljših nakupnih pogojih v primeru dobave flote večih vozil ter nenazadnje tudi predstavništvo podjetja kot okolju prijaznega.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button