AvtomobilizemNovice

To je končna serijska Toyota Aygo X

Precej manj navdušujoča kot koncept, mar ne?

Verjetno se še dobro spomnite prikupno-nastopaškega koncepta Aygo X iz letošnje pomladi, sedaj Toyota tudi uradno razkriva končno serijsko podobo novega modela, ki je morda nekoliko razočaral.

Vsi dobro vemo, da se prelevitev koncepta v serijski izdelek velikokrat zaključi rahlo razvodeno, kar smo videli že pri marsikaterem vozilu, podobno, sicer nekoliko manj resno se je zgodilo mestnemu malčku Aygo X. Namesto resnično navdušujočega avtomobilčka, gre sedaj za bolj skladen produkt, s katerim želi japonski gigant v ta segment vozil vpeljati več sloga in zabave.

Tisto konceptno pomanjkanje so na nek način popestrili z dodatno izbiro zložljive platnene strehe, bogate barvne palete z zanimivimi imeni – Kardamom, Čili, Ingver in Brin. Vse to bo mogoče kombinirati s črno obarvano streho in obveznimi križanskimi okrepitvami iz črne plastike. Kljub kompaktnosti bodo velikosti platišč segale vse do 18-palcev, kakršne nosi predstavni model.

Pogumni malček iz dežele vzhajajočega sonca je zasnovan na TNGA-B platformi, kot novi Yaris, obenem pa je od predhodnika brez X z dolžino 3,7 metra za 235 mm daljši, ima daljše medosje in 125 mm več širine. Zaradi dimenzijske rasti je zrasel tudi prtljažni prostor na prijetnih 231 litrov. Vozniki v ozkih mestnih ulicah evropskih prestolnic se bodo med drugim razveselili 4,7-metrskega obračalnega kroga.

Toyota zaenkrat še ne izdaja informacij o pogonskem sklopu, a gre zaradi sorodnosti z Yarisom in Yarisom Cross pričakovati uporabo hibridnih ali blago-hibridnih motorjev ter izbiro ročnega ali brezstopenjskega CVT menjalnika. Naj vas postaven terenski videz ne zavede, štirikolesnega pogona ne bo.

Stopimo za konec še v notranjost, kjer je opaznih nekaj svežih linij, ki ovijajo 9-palčni sredinski informacijski zaslon s podporo Android Auta in Apple CarPlaya, delno digitalizirane merilnike in štiri sedeže. Nekaj novitet gre pričakovati še na področju varnosti, z vgradnjo najnovejšega Toyota Safety Sense sistema. Aygo X bo slovenskim kupcem na voljo predvidoma junija naslednje leto, do takrat bo znanih več tehničnih podatkov.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button