AvtomobilizemNovice

Theon Design s prvo Targa restomod izvedbo

Sliši na ime GBR003 in je prvi svoje odprto-strešne družine.

Britanski restomod specialisti za sodobne predelave na osnovi Porsche 911 serije 964 so zopet izdelali mojstrovino, tokrat na temeljih odprte Targa izvedenke. Karoserija je kakopak v celoti iz ogljikovih vlaken, šeststopenjski ročni menjalnik pa prenaša konjenico iz štirilitrskega atmosferskega zračno hlajenega agregata. Puristično, ni kaj …

GBR003 temelji na donatorskem vozilu Porsche 911 (964) Carrera 2 Targa, karoserija je v celoti iz karbona z izjemo vrat, ki so zaradi boljše zaščite ob bočnem trku jeklena. Zato skupna masa vozila le 1.228 kilogramov pravzaprav ne preseneča, kar je le 60 kg več od kupejevske izvedenke. Pod karbonom so namestili napeljavo, ki jo uporabljajo v vesoljski tehniki, klimatska naprava sestoji iz sodobnega dvojnega kompresorja, posebnost pa velja tudi pri elektrohidravlični črpalki servo volana. Vse skupaj so inženirji razporedili precej natančno in dosegli masno razmerje 48:52.

Bit vozila seveda tvori zračno hlajen štirilitrski šestvaljni bokser motor, ki pri visokih 7.100 vrtljajih na minuto proizvede 409 KM in še prej pri 5.500 največ 434 Nm navora. Z lahkim enomasnim vztrajnikom ima GBR003 skoraj sinaptičen odziv plina, medtem ko je gladek in po specifikaciji 993 RS izdelan šeststopenjski ročni menjalnik namenjen prvinskemu užitkarjenju pri pretikanju zobnikov. Zahvaljujoč razmerju moč : masa kar 328 KM/tono, ki je enako kot pri aktualnem Porsche 911 GT3, poskrbi za dvig adrenalina slehernemu, kot tudi izjemne zavore, prav tako preslikane iz 993 RS.

Ambient je bolj konservativno naravnan in je praktično izjemno dobro restavriran original. Theon Design je vključil zgolj audio sistem Focal in dodal prostor za mobilno napravo, vse ostalo je povzeto po izvirniku. Celoten projekt je potekal 18 mesecev, bodočega lastnika pa bo olajšal za približno 485 evrskih tisočakov.

Blaž Likovič
foto: Theon

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button