AvtomobilizemNovice

Tesla Model S s ceste, za volanom nikogar

Električar brez voznika in težave z gašenjem.

V bližini Houstna se je pripetila prometna nezgoda s smrtnim izidom dveh potnikov. Teslin Model S je namreč v kraju Spring, ki se nahaja v predmestju Houstna, »spregledal« cestni zavoj in pri ne ravno nizki hitrosti končal pot kot razbitina – vendar brez voznika za volanom. Kriminalistična preiskava je namreč razkrila, da je voznik Modela S z letnico 2019 takoj po vklopu sistema Autopilot, ki je sposoben delne avtonomne vožnje, kmalu po odhodu iz hišnega dovoza skočil na zadnjo klop in v družbi prijatelja spremljal potek vožnje.

Žal le nekaj sto metrov do usodnega zavoja, ki ga Model S ni zvozil kot je dvojica pričakovala. Rezultat incidenta je smrt dveh potnikov in popolnoma uničen Model S, ki se je po trku vžgal. Lokalna gasilska brigada je potrdila precejšnje napore pri gašenju baterijskih celic, saj so za zatiranje požara porabili kar 150 kubičnih metrov vode.

Pri Tesli navajajo, da kljub sposobnostim elektronskega sistema Autopilot, le-ta zahteva voznika v popolnem pozornem stanju, kajti poseg v vožnjo se lahko izvrši prav vsak trenutek. Žal pa je na spletu možno najti kopico posnetkov, ko ljubitelji delno avtonomnega sistema slednjemu v popolnosti prepustijo vožnjo in ne tako redko se dogodek prelevi v nesrečo.

Blaž Likovič
foto: Tesla

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button