AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tesla Model S Plaid z novim rekordom na Nürburgringu

Tesla je z vrnitvijo na zeleno pentljo speljala rekord Porscheju Taycan.

Tesla se je s svojim ultimativnim Model S Plaid na najzahtevnejši dirkaški stezi izkazala že leta 2021, ko so postavili rekord najhitrejšega serijskega električnega avtomobila, ki je od leta 2019 pripadal Porscheju Taycan Turbo. V lanskem letu je Taycan Turbo S zablestel s časom 7 min 33,350 sekund, vendar je Tesla vrnila udarec z Model S Plaid s serijskim dirkaškim paketom.

Dolgo pričakovani Track Pack prinaša karbon-keramične zavore, trše vzmetenje in višjo hitrost, kar pomeni, da se je lahko tako opremljeni Model S Plaid podal na rekordno vožnjo s časom 7 minut 25,231 sekund. S tako bliskovitim dosežkom na 20,9-kilometrski stezi se je uvrstil med avtomobile kot so Ferrari Enzo, Mercedes SLS AMG Black Series in Lamborghini Aventador LP700-4. Za nedvomno impresiven mejnik je zaslužen tudi zmogljiv pogonski sklop s tremi elektromotorji, ki ustvarijo 750 kW (1.020 KM) in 1.420 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v manj kot dveh sekundah, medtem ko najvišja hitrost s Track Pack znaša 322 km/h.

Katerih dodatnih prilagoditev so se pred podvigom lotili Teslini inženirji ni znano, saj je bil pogled v notranjost zahvaljujoč zatemnjenim steklom praktično nemogoč, a na posnetku lahko opazimo vgradnjo školjkastega dirkaškega sedeža in varnostne kletke, voznik pa je raje vihtel klasičen volan namesto polovičnega yoke. Rekordni Model S Plaid je seveda sedel na lahkotnih kovanih 20-palčnih aluminijastih platiščih, obutih v oprijemljive športne pnevmatike. Vsekakor fantastičen dosežek se verjetno ne bo dolgo obdržal, saj v Stuttgarttu nikoli ne počivajo.

Žiga Kolman
foto: Tesla

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button