AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tesla Model S in Model X z novo notranjostjo in vročo izvedenko Plaid

Teslina limuzina in SUV sta prejela radikalno prenovo notranjosti ter preko 1.000 konj.

Teslini zastavonoši, limuzinski Model S in družinsko usmerjen Model X sta prejela najbolj obsežno prenovo, odkar sta prvič pripeljala na trg. Pohvalita se z novo notranjostjo in visoko zmogljivim Plaid pogonskim sklopom. Predogled je Tesla pripravila v sklopu poročila zadnje četrtine, kjer niso pozabili poudariti rekordno proizvodnjo 180.750 avtomobilov v zadnjih treh mesecih leta 2020.

Glavna točka Modela S in Modela X, ki bosta v proizvodnjo vstopila že februarja, je nov pogonski sistem Plaid, sestavljen iz treh elektromotorjev in skupno močjo 1.020 KM, kar bo Modelu S omogočilo izstrelitev do stotice v 2,1 sekunde, končna hitrost naj bi znašala kar 322 km/h. Večji Model X bo do stotice potreboval še vedno zavidljivih 2,6 sekunde in dosegel maksimalnih 262 km/h. Komur to ne bo dovolj, lahko izbere Modelu S z oznako Plaid+, pri katerem moč zraste na 1.100 KM, za rekorden pospešek v manj kot 2 sekundah in neverjetnih 837 kilometrov dometa. V standardni Plaid obliki lahko Modela S in X z enim polnjenjem prevozita 628 oziroma 547 kilometrov.

Med drugim prenova v povezavi s pogonskim sklopom prinaša novo tehnologijo baterij, kar bo izboljšalo učinkovitost njihovega delovanja, povečalo hitrost polnjenja in vzdržljivost v vseh razmerah.

Z izjemo Plaidov je v ponudbi pri obeh modelih ostala le še izvedenka s podaljšanim dometom »Long Range«, katero sestavljata dva elektromotorja z avtonomijo do 663 kilometrov pri Modelu S in 580 kilometrov pri Modelu X.

Vsi so bili deležni rahle osvežitve zunanjega oblikovanja z novim sprednjim odbijačem, širšimi pragovi, izrazitejšim zadnjim difuzorjem in novimi platišči, osrednja točka pa je drzna prenova kabine. Največ začudenja je pritegnil volan, ali bolje rečeno pilotsko krmilo, ki po najnovejših podatkih naj nebi bil sprejemljiv iz varnostnih razlogov, na Teslini strani pa naj bi sprememba kode povezave prikazala izbiro klasičnega okroglega obroča. Kakorkoli, če odvrnemo pozornost od volana, lahko opazimo nov horizontalno postavljen 17-palčni širokokotni zaslon, ki ga lahko zaradi lažje uporabe nagnemo proti vozniku ali sovozniku. Med drugim so dodali še 8-palčni informacijski zaslon na zadku sredinske konzole, s katerim se lahko poigrajo zadnji potniki.

Posodobljena je bila programska oprema, serijsko prejmemo ambientalno osvetlitev, tri-področno klimatsko napravo in 960 W audio sistem z 22-zvočniki ter aktivnim izenačevanjem hrupa.

Cene za slovenske kupce bodo precej zasoljene. Model S Long Range stane 89.990 evrov, Plaid 119.990 evrov, Plaid+ pa 140.990 evrov. Model X Long Range se prične pri 99.990 evrih in 119.990 evrih za izvedenko Plaid.

Žiga Kolman
foto: Tesla

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button