AvtomobilizemNovice

Tehnološke novosti za Citroëne C5 X, C4 in ë-C4

Nov priključni hibrid, modernejši informacijski istem in več stila.

Pri Citroënu povečujejo privlačnost modelov C4, ë-C4 in C5 X, s posodobitvami informacijskega sistema, povečano estetiko, razširjeno ponudbo priključno-hibridnega pogona ter nadgrajenim delno avtonomnim voznim pripomočkom.

Modela C4 in ë-C4 z letnico 2023 se pohvalita z novo generacijo informacijskega sistema My Citroën Drive Plus, ki za prikaz uporablja izboljšan 10-palčni zaslon z visoko ločljivostjo in večjo možnostjo prilagoditve videza. Uporaba zaslona na dotik bo enostavnejša, boljša je grafika, časi odzivnosti so skrajšani, več je hitrih bližnjic. Poleg dotičnega upravljanja bo na voljo prepoznavanje glasovnih ukazov, aktiviranih s »Hello Citroën«, ki razume 20 jezikov in tako prilagaja delovanje klimatske naprave, medijskega vmesnika ter telefona. Moteči kabli bodo odveč, saj lahko priljubljeni aplikaciji Apple CarPlay in Android Auto sedaj povežemo brezžično.

Poleg tehnološke posodobitve, so modeloma družine C4 namenili vizualno popestritev z novo dvotonsko zunanjostjo. Kupci bodo lahko z doplačilom 350 evrov izbrali streho obarvano v kontrastni biserno črni barvi, ki poudari dinamično plat kompaktnega križanca. V črnino so poleg same strehe obarvani tudi vsi stebrički in zadnje krilce.

Sedaj preverimo še novosti pripravljene za zastavonošo C5 X. Ta je na evropskem trgu že na voljo s klasičnimi motorji in priključno-hibridnim sistemom 225 ë-EAT8 s 165 kW (225 KM), z letošnjim letom so dodali še nekoliko šibkejšo ter dostopnejšo različico 180 ë-EAT8. Tudi tu pogon sestavljajo 1,6-litrski PureTech bencinski motor, osemstopenjski samodejni menjalnik in elektromotor z 81 kW moči, vendar je sistemska zmogljivost omejena na 134 kW (180 KM) ter 360 Nm navora. Zavoljo baterije z uporabno kapaciteto 11,3 kWh, bo mogoče v električnem načinu do hitrosti 135 km/h prevoziti povprečno 62 kilometrov. Izčrpano baterijo bo 7,4-kilovatni priklop napolnil v 1 uri in 40 minut.

Da bo potovanje s posodobljenim C5 X prijetnejše, bo poskrbelo okrepljeno delovanje asistenčnega sistema Highway Driver Assist 2.0, ki vključuje polavtomatsko menjavo voznega pasu pri hitrosti od 70 do 180 km/h, priporočilo o predvideni hitrosti in nov senzor prijema volana, ki ocenjuje aktivnost voznika brez potrebe po izvajanju premikov.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button