AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Tehnološka izboljšava Volkswagnov ID.4 in ID.5

Naprednejši sistemi novega ID.7 so se znašli v posodobljenem dvojcu električnih SUV-jev.

Volkswagen je nadgradil električna paradna konja ID.4 in ID.5, ki se ponašata z mnogimi izboljšavami na področju pogona, polnjenja in tehnologije, ki prinaša programsko opremo naslednje generacije. Ena izmed izstopajočih novosti je učinkovit pogonski sistem predstavljen v večjem modelu ID.7, ki prinaša večjo zmogljivost in hkratno zmanjšano porabo energije.

Posodobljeni  pogonski sistem ponuja večjo moč, boljše koriščenje energije pa podaljšan doseg. Model ID.4 z večjo 77 kWh baterijo se zdaj ponaša z dosegom do 550 kilometrov po merjenju WLTP, medtem ko lahko SUV-kupe ID.5 z enim polnjenjem baterije prevozi do 556 kilometrov. Nov elektromotor na zadnji osi pri Pro modelih premore 210 kW (286 KM), kar je 60 kW več kot pred prenovo, predvsem pa je zrasel največji navor, s 310 na kar 545 Nm. Enako zmogljivost ponuja štirikolesno gnana izvedenka 4Motion pri obeh ID SUV-jih.

Vrh ponudbe pri obeh modelih še vedno predstavlja športno obarvana različica GTX z močjo povečano na 250 kW (340 KM), kar pomeni več dinamičnega užitka, saj je pospešek do stotice skrajšan s 6 na 5,4 sekunde. Najvišja hitrost modelov ID.4 GTX in ID.5 GTX ter izvedenk Pro je zrasla na 180 km/h, medtem ko pri ID.4 Pure s 125 kW (170 KM) elektromotorjem ostaja omejena na 160 km/h. Boljše toplotno upravljanje 52 in 77 kWh baterij pomeni tudi izboljšanje hitrega polnjenja z enosmernim tokom. Baterija se med vožnjo predhodno kondicionira, kar zagotavlja hiter in učinkovit postopek polnjenja med postanki, zlasti na dolgih vožnjah. Pri večji bateriji v kombinaciji s štirikolesnim pogonom je moč polnjenja zrasla s 135 na 175 kW, kar v 10 minutah povrne do 178 kilometrov dosega. Modeli s 77 kWh baterijo in zadnjim pogonom se polnijo z največ 135 kW, različica Pure z 52 kWh baterijo pa s 115 kW.

Pomembno dejstvo je, da je Volkswagen ohranil enake osnovne cene posodobljenih modelov kot pri predhodnikih, kar bodočim kupcem zagotavlja boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Nadgradnja med drugim ni spregledala notranjosti, kjer so več kot očitne izboljšave, s poudarkom na bolj intuitivnem upravljanju. Drsne tipke za upravljanje klimatske naprave in glasnosti so sedaj osvetljene, upravljalnik smeri vožnje pa se je preselil ob volan, podobno kot pri ID.7.

Oba električna SUV-ja imata zdaj nov standardni informacijski sistem z večjim  12,9-palčnim zaslonom na dotik, izboljšano postavitev menijev, posodobljene digitalne merilnike in opcijski projicirni zaslon. Volkswagen je predstavil tudi glasovnega pomočnika IDA, ki se natančneje odziva na naravne glasovne ukaze in podpira številne nove funkcije, za več glasbenega užitka pa bo poskrbelo premijsko ozvočenje Harman Kardon z 10 zvočniki in 480 W izhodne moči.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button