AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Taycan je rekord Nürburgringa vrnil v Porschejeve roke

Porsche je na legendarni zeleni pentlji izmaknil lanskoletni rekord Tesle Model S Plaid.

Porsche je na svetovno znani stezi v Nürburgringu (Nordschleife) v svoji uspešni zgodovini osvojil številne lovorike in postavil številne rekordne vožnje, h katerim so dodali nov uspeh – vrnitev rekorda serijskih električnih avtomobilov s pomočjo Taycana Turbo S.

Za volan odličnega Taycana je sedel razvojni voznik Lars Kern, ki je z vijugasto stezo opravil v sedmih minutah in 33 sekundah, s čimer so prejšnji rekord Tesle Model S Plaid premagali za celi dve sekundi. To je že drugi Porschejev podvig v tem segmentu, saj so prvo zmagovito vožnjo s časom 7:42.03 postavili že leta 2019.

»Veseli nas, da je rekord Nürburgringa za električne avtomobile spet v Porschejevih rokah,« je dejal Kevin Giek, podpredsednik za modelno paleto Taycan. »Ta čas kroga ne kaže le, kako velik potencial se skriva v našem novem zmogljivem kompletu, temveč tudi ponovno potrjuje športne gene modela Taycan.« »V preteklosti so se do meje sedmih minut in 33 sekund prebili le čistokrvni superšportni avtomobili,« je dodal Lars Kern, dandanes pa je zgodba z zmogljivimi električnimi »družinskimi« avtomobili čisto drugačna.

Rekordni Taycan je model posodobljene vrste, z novim športnim paketom, ki prinaša 21-palčna RS-Spyder platišča, obuta v cestno legalne Pirelli P Zero Corsa pnevmatike in nov dinamični nadzor podvozja (PDCC), ki skrbi za maksimalno koriščenje novih pnevmatik – sistem je trenutno na voljo zgolj na nemškem trgu. Z izjemo predpisane varnostne kletke in dirkaških sedeže, gre za povsem standarden avtomobil, z enako maso kot pri klasičnem Taycanu in nespremenjenim pogonskim sklopom z največjo močjo 560 kW (761 KM).

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button