AvtomobilizemNovice

Tako zveni novi Koenigsegg Gemera

Christian von Koenigsegg je prvič za javnost zagnal zmogljiv stroj Gemere.

Pikolovci bodo takoj poudarili, da inovativni mlinček na krovu nove Gemere ne proizvaja polnih 600 konjskih moči in da deluje le s polovico zmožnih vrtljajev. Motor in seveda celoten avtomobil, še vedno prestajata natančno uglaševanje, veliko dela zahtevata zvok ter odzivnost agregata.

Kljub vsemu se je ustanovitelj podjetja, Christian von Koenigsegg odločil, da bo prvič za javnost zagnal motor prototipne Gemere, ki takoj naznanja svojo mogočnost, čeprav gre v resnici za precej kompakten strojček. V prostem teku celo spominja na kakšen V8 motor ameriškega mišičnjaka ali dragster dirkalnika.

V osnovi gre motor, ki je po standardu hiperšportnih avtomobilov precej majhen, z 2-litrsko prostornino, tremi valji in podporo dveh turbopolnilnikov. Opremljen je z domačo tehnologijo »Freevalve«, ki za delovanje ne potrebuje odmične gredi in s spremenljivim krmiljenjem ventilov skrbi za večjo moč ter učinkovitost – v primerjavi z ostalimi 2-litrskimi štirivaljniki porabi do 20 odstotkov manj goriva.

Prijazen gigant, kakor so poimenovali zanimiv motor, poganja testni avtomobil z oznako TC1, ki je še daleč od končnega produkta. V kratkem bodo z vztrajnim preizkušanjem dvignili nivo moči in število vrtljajev, saj trenutno prede z največ 4.500 vrtljaji na minuto, premore vsaj še nadaljnjih 4.000. Končen izdelek bo nadvse navdušujoča zver, ki bo poleg 600 konjskega trivaljnika uporabljala tri elektromotorje. Skupna sistemska moč bo znašala 1.700 KM in 3.498 Nm navora, dovolj da se štirisedi hiperšportnik do stotice izstreli v pičlih 1,9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 400 km/h.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button