AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Sveža statistika glede električne cestne flote

Polovica bi izbrala električarja, vendar le če bi polnil tudi njihov dom.

Pri Indri, enem izmed večjih evropskih dobaviteljev polnilnih postaj in pametnih energetskih rešitev v Evropi, so izvedli raziskavo med vozniki glede njihovih pogledov na elektrifikacijo voznega parka. Kaj so strnili v kratkem končnem poročilu?

Glede na izvajalca ankete so rezultati pričakovano naklonjeni elektriki. Po njihovih besedah je 47 odstotkov zaskrbljenih zaradi okoljskega vpliva klasično gnanih vozil, medtem ko se jih 31 odstotkov počuti krivo za onesnaževanje ker vozi bencinsko ali dizelsko gnane avtomobile. Po drugi strani so poizvedovali zakaj se delež električnih vozil ne poveča oziroma se vozniki za nakup ne odločijo.

 

Glavni razlogi so trije. Dobra tretjina vprašanih meni, da so bencinsko gnana vozila celokupno ekonomsko še vedno najbolj ugodna, polovica vprašanih trdi da so električna vozila enostavno predraga za nakup, medtem ko jih je 18 odstotkov skeptičnih glede možnosti polnjenja doma in na javnih polnilnicah.

Za konec so pri Indri dodali, da je približno polovica vprašanih potrdila svoj interes za nakup električnega vozila, če bi bilo slednje opremljeno s tehnologijo V2X (Vehicle – to – load), preko katere bi lahko črpalo energijo iz doma ali pa jo zanj napajalo. Ideja je, da bi se vozilo v nočnem času polnilo po ugodni tarifi in nato tekom dneva napajalo hišne porabnike. Tako vozilo ne bi bilo zgolj vozilo temveč premična baterija za inteligentno uporabo električne energije. Več v spodnjem videu, kjer so v okviru programa Vision 2033 pripravili pogled na zgolj deset let oddaljeno prihodnost.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

  1. če bi večina to počela (nucali nočno elektriko podnevi), potem nočna seveda ne bi bila nič več cenejša ..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button