AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnost

Svetle ideje za varnejše zimske poti

»Kratke, a sladke« na temo svetil v teh meglenih in ledenih dneh.

Že res, da se je dnevne svetlobe vsak dan malenkost več, vendar še vedno pot na delo ali z njega poteka v vsaj delnem mraku, da o popoldanskih ali večernih aktivnostih niti ne pričnemo. Zato so ustrezno delujoča in seveda očiščena svetila temelj varnosti v prometu.

V nadaljevanju smo zato v uredništvu strnili nekaj kratkih napotkov, ki so lahko nekakšno vodilo pri vsakodnevnih vožnjah ne glede na destinacijo in čas v dnevu:

  • Preverite vsa svetila. Sodobnejša vozila sama javijo napako pri svetilih, vendar sprehod okoli delujočega vozila nikoli ni odveč. Prav tako umazanija, led in sneg močno vplivajo na učinek svetil, zato jih pred odhodom vedno očistite.
  • Nedelujoče luči kar najhitreje popravite oziroma zamenjajte žarnice, saj so normalno delujoče luči temelj varnosti v prometu.
  • Vidite in bodite videni. Skrbite za svetila in tako boste poskrbeli zase in preostale udeležence.
  • Uporaba zasenčenih luči je med zimskim obdobjem predlagana celoten čas, ne glede na zunanjo svetlobo. Zanašanje na samodejno uravnavanje dnevnih in zasenčenih luči ni priporočljivo, kajti slednje se vklopijo (pre)pozno. Enako velja v letnem času ob dežju.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button