AvtomobilizemNovice

Švedski kapital v švicarsko trajnostjo podjetje Bcomp

Volvo Cars AB z investicijo v lahke kompozitne materiale.

Da so postali Švedi precej zahtevni pri sklepanju novih poslov v avtomobilizmu, je jasno že dlje časa. Od svojih dobaviteljev namreč zahtevajo čedalje strožje okoljevarstvene ukrepe oziroma praktično ničen vpliv na okolje. Temu zadostujejo pri podjetju Bcomp, ki domuje le streljaj iz švicarskega Berna.

Pri omenjenem podjetju namreč razvijajo izredno lahke kompozitne materiale na osnovi biološko pridelanega navadnega lana, bolj znanega iz prehrambne in tekstilne industrije. Tovrstno izdelani strukturni elementi imajo nižjo maso in zahtevajo bistveno nižjo energijo za proizvodnjo v primerjavi s plastiko.

Volvo preko svojega namenskega sklada Volvo Cars Tech Fund namreč raziskuje možnosti za kar najnižje škodljive vplive na okolje pri proizvodnji svojih bodočih električnih vozil in prav vsak gram ogljikovega dioksida šteje. Navadni lan se trenutno uporablja pri izdelavi odbijačev vozil, notranjih naslonjal za glavo in oblazinjenje določenih predalov in odlagalnih mest. Volvo načrtuje popolni prehod na elektriko do leta 2030 in v popolno trajnostno proizvodnjo do leta 2040.

Blaž Likovič
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button