AvtomobilizemNovice

Suzuki s prvim električnim modelom v letu 2025

Več podrobnosti ni znanih, vendar obstaja velika možnost skupnega razvoja s Toyoto.

Številni avtomobilski proizvajalci uradno napovedujejo prestop na električno energijo v nekaj letih, sedaj se je druščini pridružil še japonski Suzuki. Potrjujejo prihod prvega popolnoma električnega avtomobila, ki bo luč sveta ugledal leta 2025, takrat bodo začeli tudi s postopnim prehodom na brezemisijsko paleto vozil. Ta napovednik je razkril kar Toshiro Suzuki, predsednik Suzuki Motor korporacije, na nedavni predstavitvi novega S-Cross.

Suzuki je z uporabo električne tehnologije glede na konkurenco začel precej pozno, saj do sedaj niso potrebovali nizko emisijskih elektrificiranih ali električnih avtomobilov za zniževanje ogljičnega odtisa znamke. Večina njihovih modelov, predvsem na japonskem in v Indiji uporablja motorje z manjšo prostornino ter lahke karoserije, kar posledično pomeni malo izpustov.

Praktično celotno zbirko na voljo v Evropi so v zadnjih letih elektrificirali z blago 48-voltno hibridno tehnologijo, skupaj v povezavi s Toyoto pa so povečali izbiro s hibridnima in priključno hibridnima Swace ter Across. Takšna poteza je bila na zakonsko zahtevni stari celini nujna, za nadaljnjo prodajo pa bodo vsekakor potrebovali tudi izključno električne modele.

Takšne zahteve bodo pri Suzukiju povsem verjetno ponovno ekonomično rešili s partnerjem Toyoto. Čeprav ni natanko podano, ali njihova tehnološka izmenjava zajema razvoj električnih avtomobilov, bi lahko Suzuki nenazadnje le koristil električen pogonski sklop nove Toyote bZ4x. Tako bi Suzuki sledil smernicam Subaruja, ki je pred kratkim razkril svojo različico bZ4x pod imenom Solterra.

Zakaj so takšna predvidevanja? Namreč oba prava hibrida izdelana v sodelovanju s Toyoto imata praktično le zamenjane značke proizvajalcev. Swace je preoblikovana Corolla karavan, Across pa sorodnik RAV4. Drug tehten razlog pa so visoki stroški razvoja lastnih elektrificiranih vozil, zato je sodelovanje z japonskim gigantom logično, saj si Suzuki kot nišni ponudnik vozil v Evropi ne more privoščiti lastnega razvoja.

Žiga Kolman
foto: Suzuki

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button