AvtomobilizemNovice

Supra le še s šestvaljnikom

GR Supra nima več štirivaljnega motorja, ostaja pa izbira ročnega menjalnika.

Toyota je za severno Ameriko in ostale izbrane trge, predstavila GR Supro z letnico 2025, ki dodatno krepi svoje športne kompetence, pomembna sprememba pa je slovo osnovnega štirivaljnika. Sedaj bo na voljo izključno z bavarskim šestvaljnikom in seveda možnostjo izbire ročnega menjalnika.

Modela GR Supra 3.0 in 3.0 Premium poganja 3-litrski vrstni šestvaljnik podprt s turbino, ki ustvari 382 KM in 500 Nm navora, kar zadostuje za pospešek do stotice v 3,9 sekunde ob izbiri osemstopenjskega samodejnega menjalnika, pri šeststopenjski ročni enoti se ta čas podaljša na 4,2 sekunde. GR Supra zaradi uravnotežene kakovosti vožnje, močnega pospeševanja in agilnega upravljanja ponuja vznemirljivo izkušnjo. Motor ima dvocevni izpušni kolektor s šestimi odprtinami in je zasnovan tako, da učinkovito upravlja toploto in pretok zraka.

Obujeni japonski športni kupe ohranja posebnosti, kot so sprednje vzmetenje MacPherson z dvojnim vpetjem in večvodilno neodvisno zadnje vzmetenje, športno kalibriran elektronski servo volan in dvojni zaključek izpušnih cevi. Obut je v oprijemljive serijske pnevmatike Michelin Pilot Super Sport, ki povečujejo oprijem, saj je GR Supra zvesta zgolj pogonu na zadnji kolesi.

Voznik lahko v notranjosti izbira med voznimi Normal, Sport in Individual, s katerimi prilagodi odzivnost stopalke za plon, blaženje vzmetenja in nastavitve krmiljenja. Obe različici Super sta opremljeni s prilagodljivim vzmetenjem, ki nenehno zaznava spremembe v načinu vožnje in razmerah na cesti ter natančno uravnava moč blaženja, s čimer je zagotavljena visoko raven ravnovesja med stabilnostjo in udobjem. Lanskoletna prenova je prav tako prinesla standarden aktivni športni diferencial zadaj.

V notranjosti ponuja GR Supra prefinjen kokpit z električno nastavljivimi športnimi sedeži z usnjenim oblazinjenjem. Stopnja opreme 3.0 Premium dodaja razkošje z možnostjo črnih ali lešnikovih usnjenih sedežev, med drugim je serijsko upoštevano 500-vatno JBL ozvočenje z 12 zvočniki. Armaturna plošča je od prenove opremljena z 8,8-palčnim zaslonom na dotik, brezžično povezljivim s storitivjo Apple CarPlay in brezžično polnilnico. Ob nakupu GR Supre bodo stranke prejele brezplačno enoletno članstvo v Nacionalnem združenju za avtošport (NASA). Pričakuje se, da bo GR Supra z letnico 2025 v prodajne salone zapeljala jeseni letos, začetna cena v ZDA bo znašala 56.250 dolarjev (52.400 evrov).

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button