AvtomobilizemNovice

Subaru STI E-RA ali japonski napad na Zeleni pekel

Električni dirkalnik za nov mejnik na slavni nemški stezi.

Iz tabora Subaruja smo prejeli vest o novem STI modelu, ki pa tokrat ne bo navduševal s svojo simfonijo iz bokser agregata. Pravzaprav sploh ne bo povzročal hrupa, saj gre tokrat za popolnoma električni avtomobil, z zares obilo moči.

Japonci ciljajo na čas 6 minut in 40 sekund, torej pet sekund manj kot je potreboval Nio EP9, medtem ko »elektro titulo« trdno med kolesi drži VW ID.R s časom 6:05.336. Da bi lahko napovedi uresničile skrbijo kar štirje Yamahini elektromotorji, vgrajeni v kolo vozila. Energijo bodo črpali iz baterije s kapaciteto 60 kWh, kar bi moralo zadoščati za približno dva kroga po Nürburgringu. Sistemska moč znaša namreč osupljivih 1.088 KM, kam bo razporejena pa bo odvisno od napredne elektronike, ki bo beležila stanje pod kolesi.

Na priloženem videu opazimo, da je bil razvoj dirkalnika podrejen aerodinamiki, saj izstopajo elementi kot so sprednje in zadnje krilo, velik zadnji difuzor ter nič manjši strešni zajemalnik hladilnega zraka. Več tehničnih informacij nismo prejeli, opazili smo le še da je za gume poskrbel Falken, medtem ko so zavore plod podjetja AP Racing.

Še preden se bo STI E-RA zapodil po nemškem asfaltu, bo kar nekaj tednov prebil v domačih japonskih dirkališčih, kjer bodo Subarujevci pilili občutek za volanom tako zmogljivega štirikolesnega električnega stroja.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button