AvtomobilizemNovice

Subaru Outback prihaja v Evropo

Subarujev terensko nastrojen karavan se v šesti generaciji in z novo platformo pripravlja za vstop na staro celino.

Ne le v severni Ameriki, kmalu se bomo lahko z novo generacijo Subaruja Outback zapeljali tudi po Evropskih cestah. Že skoraj legendaren brezpotni karavan, konkurent Audija A4 Allroad ali Škode Octavie Scout, bo doživel rahlo preobrazbo za vstop na evropski trg.

Šesta generacija Outbacka je popolnoma nova, zasnovna na Subarujevi globalni platformi SGP, s katero so dosegli izdatne izboljšave pri kvaliteti vožnje, udobju in nenazadnje varnosti. Poglavitni točki izboljšav podvozja sta za 70 odstotkov trdnejše sprednje vzmetenje in dvakrat bolj toga zadnja nosila, kar poskrbi za 50 odstotno zmanjšanje neželenega nagibanja ter posledično povečanje stabilnosti. Novi Outback se bolje znajde tudi na brezpotju, sedaj je od tal oddaljen 213 mm, krajša previsa ponujata boljši vstopni in izstopni kot.

Nova arhitektura obenem prinaša posodobljen štirivaljni bencinski bokser motor, ki si sicer zasnovo deli z odhajajočim modelom, a izboljšanih naj bi bilo kar 90 odstotkov komponent. Prostornina je zrasla iz 2,4- na 2,5-litra, kakšna bo zmogljivost še ni znano. Pričakujemo lahko podobne številke kot pri stari enoti s 175 KM in 253 Nm navora, ameriška različica recimo premore 182 KM. Tam se sicer pohvalijo še z zmogljivejšo 2,4-litrsko turbo enoto z 260 KM in 375 Nm navora. Na žalost bo evropskim kupcem namenjen let brezkončni CVT menjalnik, z dodatkom simulacije osmih stopenj, za boljši občutek pri dinamični vožnji. Najboljša točka še vedno ostaja vrhunski stalen simetričen štirikolesni pogon, skupaj z aktivnim vektoringom navora in štiristopenjskim izbirnikom voznih načinov – asfalt, makadam, sneg in blato.

Nova zasnova avtomobila je zaslužna za povečano prostornost kabine, kjer je 11 mm več oddaljenosti med sprednjima sedežema in zadnjo klopjo, za 7 mm je povečana širina. Na 522 litrov je zrasel prtljažni prostor, povečano je število praktičnih priveznih točk in mrež za zaustavljanje prtljage. Prtljažna vrata se brez odvečnega truda odpirajo elektronsko.

Tehnološki oddelek zastopajo moderni sistemi, najbolj vpadljiv je nov pokončen 11,6-plačni informacijski zaslon z vsemi naprednimi programi. Nova kamera v notranjosti lahko identificira voznika ter samodejno prilagodi sedalni položaj in nastavi temperaturo klimatske naprave. Za brezskrbno uživanje v vožnji bodo poskrbeli sodobni varnostni pripomočki, ki s pomočjo kamer nadzirajo situacijo in prepoznavajo nevarnosti. Outback prejme adaptivni tempomat, sistem ohranjanja voznega pasu in zaviranje v sili spredaj ter ob vzvratni vožnji.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button