AvtomobilizemNovice

Študija Daihatsu Vision Copen je nazaj …

… s precej večjimi gabariti!

Daihatsu velja za enega najstarejših japonskih proizvajalcev motorjev z notranjim zgorevanjem, ki so tudi glavni vir ekonomije podjetja iz Ikede. V letu 2016 so jih prod okrilje vzeli pri Toyoti in danes dotična znamka predstavlja približno 4 odstotke Toyotine prodaje.

Daihatsu med drugim sestavlja tudi nabriti dvosed po imenu Copen, ki sodi v t.i. Kei segment – najmanjši kompaktni avtomobil, ki mu je dovoljena vožnja po avtocesti. Prva generacija, ki je imela zgolj 800 kg mase, je bila gnana preko 1,3-litrskega atmosferca (87 KM), medtem ko so na evropska tla zapeljali zgolj z 0,7-litrskim trivaljnikom (68 KM). Ta se je nato ob zgolj rahlem prirastu kilogramov preslikal v drugo generacijo, ki je dobila celo GR izvedenko – vendar zgolj v kozmetičnem smislu.

Tokrat so pri Daihatsuju predstavili vizijo tega malčka pod študijo z naslovom Vision Copen. Ta v dolžino meri 3,8 metra ter 1,7 v širino, zato je precej večja (+40 cm / +22 cm), in po dimenzijah komaj še kaj zaostaja za Mazdo MX-5. Preostale podrobnosti o vozilu so precej skope, zapišemo lahko zgolj še to, da ga poganja 1,3-litrski motor, ki lahko deluje na ogljično nevtralno gorivo. O tem, ali in kdaj bi Vision Copen lahko začeli proizvajati, uradno še ni znano. Glede na videno, očitno precej kmalu.

Blaž Likovič
foto: Daihatsu

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button