AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Strupeni Hyundai Ioniq 5 N dobiva podobo

Prvi električni N produkt se že mudi na obsežnih testiranjih.

Hyundaijeva športna divizija N je že potrdila prihod modela Ioniq 5 N, njihovega prvega povsem električnega produkta. Sedaj razkrivajo prve fotografije zamaskiranega prototipa v dobri družbi konceptov ali laboratorijev na kolesih, RN22e in N Vision 74, katerih tehnologija bo uporabljena pri serijskem Ioniq 5 N.

Podrobnosti o nabrušenem Ioniq 5 N še nekaj časa ne bodo znane, vendar je začetek prodaje že načrtovan za prihodnje leto. Pričakujemo lahko standardne pristope športne preobrazbe, kot so znižano podvozje, več širine, agresiven sprednji odbijač, nov difuzor, zajetna 21-palčna lahka platišča in več zračnih rež za hlajenje pogona, baterije ter zavor. Enaka zgodba bo doletela notranjost z dodatkom školjkastih sedežev, športnega volana, novih grafik digitalnega okolja in kontrastnega prešitja.

Za pogon Ioniq 5 N bo skoraj verjetno skrbel električni sklop sestavljen iz 77,4 kWh baterije in dveh elektromotorjev, ki bosta poganjala vsa štiri kolesa. Podoben sistem so namenili sorodni Kii EV6 GT, zasnovani na enaki platformi, ki premore 585 KM in 740 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 3,5 sekundah ter najvišje hitrosti 260 km/h. S temi številkami bi se Ioniq 5 N z lahkoto uvrstil med najhitrejše serijske križance.

Na krovu našli še veliko inovativnih tehnologij za doseg odlične vozne dinamike. V to zbirko štejemo vektoring navora za hitrejše speljevanje iz zavojev, 3D tiskane komponente za znižanje mase in mogočne zavore s štiribatnimi čeljustmi ter 400 mm zavornimi diski. Pomanjkanje zvočne spremljave motorja z notranjim izgorevanjem bodo nadomestili z umetno ustvarjeno melodijo sistema N Sound+, za več pristnega občutka pa bo skrbel N e-shift, ki simulira vibracije menjave prestav.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button