AvtomobilizemNovice

Stellantis z novim vložkom vztraja pri razvoju motorjev

Kot kaže, razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem na ameriških tleh še ni preteklost.

Mlado podjetje Stellantis, ki je v lanskem letu pod isto streho združilo konkretno število avtomobilskih znamk, je investiralo kar 99 milijonov dolarjev v razvoj novih motorjev v severni Ameriki, po tem ko so 2,5 milijarde namenili proizvodnji litij-ionskih baterij. Precej neobičajna poteza v času porasta elektrifikacije bo finančno podprla proizvodne obrate v Michiganu, Torontu in Kokomu.

Predvsem gre pri tej zajetni investiciji za razvoj novega motorja z notranjim izgorevanjem, zasnovanega na obstoječem agregatu, ki poganja njihove avtomobile na evropskih tleh in prenovo oziroma pripravo proizvodnih obratov na nove sisteme. Povsem verjetno gre za modernejšo izvedbo 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja »Prince«, prvič predstavljenega leta 2006, ki je nastal v sodelovanju podjetij PSA (Peugeot in Citroën) ter BMW.

Stellantisu bo nov bencinski motor ponudil osnovo za izdelavo prvega hibridno-električnega pogona (HEV) na ameriškem trgu, Jeepovi 4xe sistemi ne štejejo, saj gre za priključne hibride. Z novim sklopom bodo opremili dva nova modela, zaenkrat še ni podano pri kateri znamki, a skoraj verjetno gre za nedavno napovedanega manjšega Jeepa.

Žiga Kolman
foto: Stellantis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button