AvtomobilizemNovice

Stellantis v sodelovanje s kitajskim Leapmotor

Sodelovanje bo na staro celino pripeljalo nove električne avtomobile.

Skupina Stellantis je napovedala pomembno naložbo v višini 1,5 milijarde evrov, za nakup približno 20 odstotnega deleža kitajskega avtomobilskega podjetja Leapmotorju. Hkrati je bilo ustanovljeno skupno podjetje Leapmotor International, v katerem ima Stellantis 51-odstotni delež. Skupno podjetje zagotavlja ekskluzivne pravice za izvoz, prodajo in proizvodnjo izdelkov Leapmotor zunaj Kitajske.

Glavni cilj partnerstva je okrepiti prisotnost podjetja Leapmotor na domačem kitajskem trgu, hkrati pa izkoristiti globalni komercialni doseg podjetja Stellantis za pospešiti prodajo znamke Leapmotor na novih področjih, kot je Evropa. Stellantis namerava uporabiti Leapmotorjev inovativni in stroškovno učinkovit ekosistem električnih vozil, da bi pomagal doseči cilje elektrifikacije Dare Forward 2030. Sodelovanje predvideva začetek dobav že v drugi polovici prihodnjega leta.

Leapmotorjeva ponudba električnih vozil dopolnjuje Stellantisov obstoječi portfelj in tehnologijo, končni cilj partnerstva pa je kupcem ponuditi cenovno dostopnejše možnosti električnih vozil. V okviru dogovora bo imel Stellantis dva sedeža v upravnem odboru podjetja Leapmotor in bo imenoval izvršnega direktorja skupnega podjetja Leapmotor International. Podjetje Leapmotor, ki se osredotoča na tržni segment srednjega in visokega razreda, je lansko leto dobavilo približno 111 tisoč enot elektrificiranih vozil, v prihodnjih letih pa namerava razširiti svojo paleto izdelkov. Podjetje je uvedlo številne inovativne tehnologijo, vključno s Cell-to-Chassis, in uporablja model vertikalne integracije za čim večjo razširljivost.

Stellantis je na drugi strani koncern s 14 avtomobilskimi znamkami in pomembno prisotnostjo v svetovni avtomobilski industriji. Tako kot konkurenti, za doseg svojega cilja postati ogljično nevtralno podjetje do četa 2028, ogromno vlagajo v elektrifikacijo, kar pomeni tudi povezovanje z novimi naprednimi partnerji, kot je kitajski Leapmotor.

Žiga Kolman
foto: Stellantis, Leapmotor

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button