AvtomobilizemNovice

Spoznajte novega Jeep Grand Cherokee L

Ameriška ikona velikih SUV-jev se predstavlja v podobi nove pete generacije

Jeep je odvrgel pregrinjala iz nove generacije Grand Cherokeeja, prva sedemsedežna izvedenka sliši na ime Grand Cherokee L. Standarden petsedežni in elektrificiran 4xe model bosta na trg prispela prihodnje leto.

Popolnoma nov oblikovalski jezik inspiracijo črpa iz originalnega Wagoneer, spremembe zunanjosti vključujejo daljši pokrov motorja, nekoliko naprej nagnjeno znamenito sedemdelno masko, tanjšo LED osvetlitev in opcijska 21-palčna platišča. Če so slike verodostojne, potem lahko oblikovanje zelo pohvalimo, žal pa takšen sedemsedežni Grand Cherokee ne bo ponujen v Evropi.

Zasnovan je na popolna novi aluminijasti arhitekturi s številnimi izboljšavami podvozja, ki pripomorejo k boljši vožnji na brezpotju. Sprednja os je privijačena neposredno na motor, kar zmanjša hrup v kabini, aktivni nosilci motorja lahko spreminjajo svojo trdoto glede na vrtljaje motorja in zmanjšajo neželene vibracije. Terenska zmogljivost bo spremenljiva glede na izbiro štirikolesnega sistema, namreč na voljo bodo trije 4×4 sistemi z oznako Quadra-Trac I, Quadra-Trac II in Quadra-Drive II. Prav tako bodo ponujali zračno vzmetenje, s katerim bo mogoče oddaljenost od tal povečati za 60 mm ali za lažji vstop znižati za 46 mm. Velika novost je izklop prve osi. Če so cestne razmere idealne, potem avtomobil samodejno preklopi na zadnji pogon, temu bo hvaležna tudi poraba goriva.

Severno ameriško različico bo standardno poganjal 3,6-litrski V6, vrh ponudbe bo predstavljal 5,7-litrski Hemi V8. Potrditev evropske izpeljanke je še v teku, prepričani pa smo lahko, da bo ponujena z motorji z manjšo prostornino, skupaj s priključno hibridnim 4xe.

Prilagoditev v primerjavi z Wagoneerjem je bila deležna tudi notranjost, na voljo v štirih stopnjah opreme – Laredo, Limited, Overland in Summit. Grand Cherokee L se ponaša s sodobno digitalizacijo, katero zastopajo 10,1-palčni informacijski zaslon, 10,15-palčni digitalni merilniki in head-up prikazovalnik, je tudi prvi Jeep z digitaliziranim vzvratnim ogledalom.

Žiga Kolman
foto: Jeep

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button