AvtomobilizemNovice

Športnost v prihodnosti: študija Aura

Britanski električni dvosed za ilustracijo futuristične športnosti na kolesih.

Na sejmu CENEX-LCV, kjer svoje znanje in dosežke prikažejo vsi vidnejši predstavniki električnih pogonov, je precej zanimanja požel koncept Aura. Športni dvosed je plod dela kar štirih britanskih podjetij, odlikujejo pa ga nizka masa, aerodinamičnost in odlična vozna izkušnja.

Aerodnimaično ustvarjeno karoserijo tvorijo ultralahki naravni kompozitni materiali, dve litij-ionski bateriji s skupno kapaciteto 88 kWh pa sta popolnoma uravnovešeno razporejeni po dnu vozila. Celotna kabina z dvema sedežema je ustvarjena za pristno dinamično doživljanje vožnje brez skrbi o avtonomiji, medtem ko računalnik vozila z multimedijo na čelu deluje na Android operacijskemu sistemu. Avtonomija vozila naj bi presegla 650 kilometrov, zato so skrbi o dometu skoraj nepomembne.

Vendar Aura s seboj ni pripeljala zgolj učinkovitega električnega pogona, temveč je s študijo omenjeni konzorcij podjetij želel prikazati prihodnost na področju t.i. človek-stroj vmesnika (HMI). V osrčju armaturne plošče se nahaja 10-palčni osrednji multimedijski zaslon, medtem ko je nekaj novega krožni samo-izravnalni 5-palčni voznikov zaslon v središču volanskega obroča. Poleg tega je v vozilu vgrajena kopica senzorjev, ki spremlja vašo vožnjo, okolico in nenazadnje tudi vremensko prognozo, čemur nato po nekakšnih algoritmih prilagaja učinkovitost pogona. Vse z namenom boljšega izkoristka ter daljše avtonomije. Večina podatkov se shranjuje v podatkovnih oblakih, od koder vozilo črpa vse manjkajoče informacije. Gre za področje, kjer poteka intenziven razvoj avtonomni vožnji podpornih funkcij, hkrati pa se izboljšuje aktualna ponudba voznikovih varnostno-asistenčnih sistemov.

Blaž Likovič
foto: Aura

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button