AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Športni tretma GTX tudi za Volkswagna ID. Buzz

ID. Buzz GTX še naprej nudi veliko prostora, dodaja pa zmogljivejši pogon.

Volkswagnova ponudba zmogljivih električnih modelov GTX se vztrajno širi. Pred kratkim sta prispela ID.3 GTX in ID.7 Tourer GTX, sedaj bo paleta bogatejša še za največjega člana ID. Buzz GTX, ki bo poleg športne šminke na platnu prikupnega oblikovanja, prinesel dodatno moč električnega sklopa in seveda štirikolesni pogon. Novi ID. Buzz GTX bo na voljo z dvema medosnima razdaljama, dvema velikostma baterij in možnostmi sedenja za 5, 6 ali 7 potnikov, predprodaja pa se bo začela poleti.

Buzz GTX ima električni pogon na vsa kolesa, ki ga sestavljata dva elektromotorja, sprednji z 80 kW (108 KM) in zadnji 210 kW (286 KM), ki zagotavlja skupno moč 250 kW (340 KM), s katero se do stotice požene v 6,5 sekundah in doseže najvišjo hitrost 160 km/h. Dve velikosti baterij podpirata hitro polnjenje, ki omogoča 10 do 80-odstotno polnjenje v samo 26 minutah na hitrih polnilnih postajah DC z zmogljivostjo do 185 kW ali 200 kW pri podaljšanem modelu. Krajša izvedenka ID. Buzz GTX nosi baterijo z uporabno kapaciteto 77 kWh, daljša pa 86 kWh, kjer je shranjene dovolj energije za največ 500 kilometrov dosega.

Z večjo močjo in pogonskim sistemom 4Motion se ID. Buzz GTX ponaša z večjo največjo dovoljeno maso prikolice 1.800 kilogramov, kar je idealno za vleko počitniških ali tovornih prikolic. Sicer lahko prtljažni prostor sprejme ker 1.121 litrov prtljage, s podrtimi sedeži se volumen poveča na kar 2.123 litrov. Zunanjost odlikuje edinstven dizajn sprednjega dela, vključno z odbijačem v slogu GTX s črno masko v obliki satovja in novimi stranskimi elementi za usmerjanje zraka. Visoko sijajni črni poudarki in 20-palčna platišča (z doplačilom tudi 21-palčna) poudarjajo njegov dinamični videz. V notranjosti je ID. Buzz GTX odlikuje športni ambient s temnimi toni in posebej oblikovanimi sedeži. Notranjost vključuje električno nastavljive udobne sedeže s spominsko funkcijo, ki jih krasijo črne prevleke iz mikroflisa ArtVelours Eco, rdeči kontrastni šivi in oznaka GTX.

Posodobitve strojne in programske opreme izboljšujejo modele GTX z novim projicirnim zaslonom, informacijsko-zabavnimi sistemi naslednje generacije z izboljšano navigacijo in grafiko ter večjim 12,9-palčnim zaslonom na dotik, pod katerim se nahaja osvetljen drsnik za upravljanje glasnosti in temperatur. Novi glasovni pomočnik IDA omogoča naravne glasovne ukaze in integracijo z aplikacijo ChatGPT za odgovarjanje na vprašanja splošnega znanja. Aplikacija Wellness prilagaja funkcije vozila za boljše počutje med vožnjo ali polnjenjem, medtem ko sistem za opozarjanje na izstop pri odpiranju vrat opozarja potnike na bližajoča se vozila. Koliko bo potrebno odšteti za najbolj poskočnega Buzza še ni znano, a pričakuje se začetek nad mejo 75 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button