AvtomobilizemNovice

Spirit of Ecstasy za električno dobo

Prihajajoč električni Rolly-Royce Spectre bo prvi ponosno nosil najbolj aerodinamično maskoto.

Ko pomislimo na Rolls-Royce, še zdaleč ne omenjamo spolzke aerodinamike. Mogočna modela kot sta Phantom ali Cullinan, se lahko v aerodinamiki primerjata s katedralo ali dvorcem. Vse to se bo postopoma spremenilo, saj britanska prestižna znamka vstopa v električno dobo, kjer je učinkovito rezanje skozi zrak, ključno pri povečanju dometa.

Skupaj z novim električnim modelom Spectre, se bo predstavila nova maskota na pokrovu motorja, ki je prvič prejela preobrazbo v lovu za boljšo aerodinamiko. Po več kot 830 urah natančnega modeliranja in testiranjih v vetrovniku, se predstavlja nova generacija Spirit of Ecstasy.

Kakšne so torej spremembe? Nov »duh ekstaze« ali leteča dama je sedaj v nekoliko nižjem položaju z eno nogo pred drugo, prav tako je izrazito nagnjena naprej, namesto 100,01 mm, kolikor meri v višino original, je višina elegantnejše novinke odmerjena pri 82,73 mm. Zadaj plapojoča obleka je po preoblikovanju bolj aerodinamična in realistična. Vse poteze se bodo odlično skladale z novim električnim Spectre, s količnikom zračnega upora le 0,26 Cd.

Znameniti kipec izdelan po navdihu Eleanor Velasco Thornton, prepovedane ljubezni ustanovitelja znamke Johna Edwarda Scotta, so uradno registrirali pred davnimi 111 leti, prva večja preobrazba pa jo približuje originalnemu oblikovanju ilustratorja in kiparja Charlesa Sykesa. Kljub novi obliki bodo pokrovni ornament izdelovali z enako tehniko precizijskega litja voska, končen proces obdelave ostaja v ročni spretnosti mojstrov pri Rolls-Royce.

Žiga Kolman
foto: Rolls-Royce

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button