AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Smart #1 Brabus tudi uradno

Poskočna Brabus različica električnega Smarta #1 dobiva športno prevleko in 428 KM.

Na začetku leta je premiero doživel novi električni Smart #1, sedaj se predstavlja športno nastrojena različica z dodatkom imena Brabus. Smart se je kot idejni otrok Daimlerja, sedaj delno v rokah Geelyja, že dolgo nazaj spoznal s predelovalcem Brabus, ki je svoj športni pečat pustil tudi na povsem novem modelu.

Tokrat ni prvič, da se je Brabus lotil električno gnanega avtomobila, saj so uspeli predelati že novega Mercedes-Benz EQS, prav tako so lansko leto predstavili model 92R, športno preoblečenega električnega Smarta EQ fortwo. Sedaj so svojo pozornost namenili Smartovem kompaktnem križancu in izboljšali zmogljivost, dodali več ekskluzivnosti in dinamične naravnanosti.

Osnovo Smarta #1 predstavlja Geelyjeva SEA platforma, v tem primeru oborožena s parom elektromotorjev (vsak na svoji osi), ki skupno ustvarita kar 428 KM in 543 Nm navora, dovolj da se razmeroma kompaktni križanec do stotice požene v 3,9 sekundah. Novo pridobljeno poskočnost pogonskega sklopa seveda spremljajo tradicionalni športni kozmetični popravki, kot so bolj agresivni odbijači, stranska pragova, zračne reže na sprednjem pokrovu, večje strešno krilce, 19-palčna platišča in kontrastne rdeče podrobnosti.

Enaka rdeča tematika se nadaljuje v notranjosti, skupaj s pridobitvijo objemajočih športnih sedežev in oblazinjenja v usnju ter tkanini iz mikrovlaken, prepredenim z rdečimi šivi. Skladno s športno naravnanostjo bodo spremenjene grafike informacijskega sistema, prikazanega na 12,8-palčnem osrednjem zaslonu na dotik in 9,2-palčnih digitalnih merilnikih, nov je tudi trikraki Brabus volan.

Trenutno še ni govora o revizijah šasije, vendar pri Smartu obljubljajo idealno 50:50 razporeditev mase in štiri različne vozne načine – Eco, Comfort, Sport in Brabus. Na krovu se bo znašel tudi poseben sistem generiranja umetnega zvoka med pospeševanjem, kar naj bi poskrbelo za več športnega užitka. Najbolj vroči Smart #1 ohranja standardno 66 kWh baterijo, ki normalno ponuja 500 kilometrov dometa, a s požrešnejšim pogonom se bo ta številka krepko spustila.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button