AvtomobilizemNovice

Slovo znamenitega Bentleyjevega W12 motorja

Namesto dvanajstvaljnika prihaja električna energija.

Bentley zaključuje proizvodnjo znamenitega 12-valjnega bencinskega motorja, ki bo ob vrhuncu dosegla preko 105.000 izdelanih primerkov. Slovo W12 motorja je del pospešenega prizadevanja za trajnostno prihodnost, saj bodo s prihodnjim letom elektrificirali celotno paleto vozil. Električno ofenzivo Beyond100 sta že otvorila hibridna modela Bentayga in Flying Spur.

Kultni dvanajstvaljnik, ki je pred 20 leti doživel premiero pod pokrovom Continentala GT, bo v zgodovino odšel v naslednjem letu. Od takrat naprej bodo vsi modeli na voljo s hibridnim pogonskim sklopom. Vsekakor pa ne bodo pozabili na bučno slovo, kajti pred odhodom bodo izdelali omejeno serijo 18 primerkov Baturja, katerega poganja najzmogljivejša različica W12 motorja, s kar 750 KM in 1.000 Nm navora.

Bentleyjev legendarni 6-litrski W12 podprt z dvema turbopolnilnikoma je nastal leta 2002 in se konstantno razvijal, dokler ni dosegel zadnje generacije, predstavljene skupaj z modelom Bentayga leta 2015. Zaradi edinstvene W zasnove je 24 odstotkov krajši od običajnega V12, kar pomeni kompaktnejše mere in boljše izkoriščenje notranjega prostora avtomobila. Za izdelavo posamičnega agregata ekipa mojstrov potrebuje 6,5 ur, nato se za več kot eno uro poda na tri zahtevne teste, da izpolni najvišji nivo kakovosti. Izurjene mojstre, ki so delali v tem obratu bodo premestili v ostale oddelke, praznino W12 motorja pa bosta zapolnila hibridno podprta V6 in V8.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button