AvtomobilizemNovice

Skrivnosten in edinstven BMW M2 CSL

To je divji CSL, ki je za las izgubil serijsko proizvodnjo.

Izmed vseh skrivnostnih razvojnih modelov CSL, je ta na osnovi kompaktnega kupeja M2 F87, prišel najbližje serijski proizvodnji, saj ni šlo le za popoldansko poigravanje ali študijo oddelka M, ampak za pravi razvojni model, postavljen pred odločevalce v samem vrhu podjetja.

Leta 2018 je BMW M2 Competition s 3-litrskim prisilno polnjenim šestvaljnikom s 410 KM in 550 Nm navora ter največjo hitrostjo 280 km/h, vrgel rokavico konkurenci v svojem razredu. Ker je bila želja po dodatni moči in seveda hitrosti ves čas prisotna, so se inženirji pri oddelku M odločili izdelati nabrušeno različico. Rodil se je M2 CSL, ki je recepturo M2 Competition pomešal z elementi M4 GTS in iz enakega agregata iztisnil 450 KM ter 550 Nm navora, hkrati se je bahal z boljšo aerodinamiko.

Dinamičnost avtomobila je tesno povezana z maso, zato so se odločili odstraniti zadnjo klop in namestiti olajšane komponente, kot sta školjkasta sedeža, osrednja konzola iz kompozitov, zadnje krilce iz ogljikovih vlaken s 3D tiskanimi nosilci, karbon-keramične zavore, ki obenem pripomorejo k varnosti, kot jeklena kletka. Istočasno je nastajal M2 CS, z rahlo omiljenim videzom in povečano vsakodnevno uporabnostjo.

Oba modela sta se znašla pred vodstvom, ki so nato zeleno luč prižgali za M2 CS, medtem ko je BMW M2 CSL ostal enkraten primerek in počasi odšel v pozabo. Podobna usoda je v zgodovini doletela že kar nekaj CSL-ov, a nobeden ni prišel tako daleč kot M2, z izjemo novega M4 CSL, ki se je zavihtel na sam vrh najbolj neizprosnih produktov znamke M do sedaj.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button