AvtomobilizemNovice

Škodin Polygon je nov inkubator za testiranje varnostnih sistemov

Čehi bodo v domačih Uhelnicah na tnalo postavili varnostne inženirje.

Bilo je v maju, in sicer davnega leta 1972, ko se je zgodil prvi Škodin trk v imenu varnosti. Takrat so namenoma uničili Škodo 100, medtem ko je prvi preizkus aktivnega varnostnega sistema na vrsto prišel šele v letu 1992, ko so vanrostni inženirji preverjali delovanje sistema za preprečevanje blokade koles (ABS).

Nekoč nekdaj so za hitro pospeševanje vozil proti zidu uporabili rakete, k sreči pa je tehnologija močno napredovala in dobesedno izstreljevanje vozil ni več potrebno. Danes to počno s širokim naborom sodobne pnevmatske tehnike in robotov ter daljinsko vodenih maket, ki simulirajo vozila in preostale cestne udeležence.

Vsak od avtomobilskih proizvajalcev si seveda želi imeti lasten poligon, kjer lahko preverja izpolnjevanje lastnih varnostnih meril in nadalje tudi testov, ki jih postavlja organizacija Euro NCAP. Pri slednji so ravno v letošnjem letu predstavili še strožji protokol, ki preverja sposobnost vozila, da ali prepreči nesrečo ali zmanjša njene učinke.

Pri Škodi so zato v majhni vasici Uhelnice, le streljaj od Mlade Boleslav, že nekaj časa nazaj postavili lasten varnostni center, kjer so in bodo pilili delovanje aktivnih varnostnih sistemov. Katerih točno in kako pa naj predstavijo kar Škodini strokovnjaki sami v simpatičnem video prispevku spodaj.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button