AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Škoda skrbi, da ne bo škode

Čehi veliko stavijo na varnost svojih vozil.

Pri Škodi imajo kar nekaj razlogov za nasmešek, saj so jih vodilni v skupini VW pred leti vendarle izpustili »z verige« in v češka vozila sprostili nekaj več sodobne tehnologije in opreme – uspešno, saj Škoda od takrat beleži strmo prodajno rast. Vendar Čehi ne želijo sloveti zgolj kot dostopna in zanesljiva znamka, temveč tudi kot varna. Bodisi z aktivnimi ali pasivnimi varnostnimi sistemi, pri čemer so prvi v zadnjih leti močno napredovali.

Pravzaprav pri Škodi te dni praznujejo »varnostnega abrahama«, če ga lahko tako opišemo. Mineva namreč 50 let od prvega dokumentiranega varnostnega preverjanja in sicer modela Škoda 100 L, ki so ga v imenu varnostni uničili na poligonu v praškem okrožju Ruzyne. Znamka je iz takratnega avtomobilskega proizvajalca iz Češkoslovaške po zaslugi poslovnih smernic in deljenja tehnike iz Wolfsburga zrasla v enega izmed vodilnih znamk na evropskem trgu. Tako si danes Škoda lasti enega izmed najsodobnejših varnostnih testnih centrov v globalnem merilu, ki se nahaja v zanje domačih Uhelnicah. Testni poligon se je v letu 2020 precej razširil in v istem letu prejel tudi nagrado za »Crash Laboratory« leta.

 

Celoten trud Škodinih varnostnih inženirjev se zadnja leta odraža na Euro NCAP testiranjih čeških vozil, ki od leta 2008 naprej beležijo zgolj in le osvojenih vseh pet zvezdic. Nadalje sta aktualna Fabia in Enyaq iV lani prejela naziv za najbolj varni vozili v svojem segmentu, kar je le še utrdilo položaj znamke na seznamu proizvajalcev najbolj varnih vozil.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button