AvtomobilizemE-MobilnostNovice

Škoda po novem tudi z izdelavo baterijskih sklopov

VAG skupina širi svoje tovarne električnih pogonov.

Iz Mlade Boleslav, kjer domuje češki avtomobilski gigant Škoda, smo prejeli vest, da je Volkswagnova skupina (VAG) tam investirala 130 milijonov evrov in odprla proizvodnjo baterijskih sklopov za modularno električno platformo MEB. Slednjo koristijo prav vsi člani skupine, torej Škoda, VW, Audi in Seat s svojimi baterijskimi modeli.

Delo naj bi tako dobilo 250 novozaposlenih, ki bodo letno sestavili približno 250.000 električnih sistemov za vozila na MEB temeljih. To bo prvi tovrsten obrat, ki ne bo lociran v matični Nemčiji, kjer ima VAG svoj štab. Skupni cilj vodilnih za krmilom korporacije je dvigniti letno število proizvedenih električnih vozil na 380 tisoč in več, za kar seveda potrebujejo lastne ali tuje proizvodne kapacitete, pri čemer so prve dolgoročno bistveno ugodnejše.

Pri VAG-u trenutno tržijo tri baterijske sklope. Najmanjši ima kapaciteto 55 kWh z osmimi moduli, sledi 62 kWh z devetimi in nenazadnje še 82 kWh z dvanajstimi. Vsak modul ima 24 celic, medtem ko celoten sklop v integrirani celoti vključuje še hladilni sistem, programski sistem za nadzor in vodenje ter nenazadnje še ohišje z vsemi priključki za delovanje in krmiljenje.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button