AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Seat in Cupra z novim mestnim malčkom leta 2025

Načrti elektrifikacije Španije bodo zaslužni za proizvodnjo 500 tisoč električnih avtomobilov letno.

Seat in Cupra imata velik načrt elektrificirati svojo rodno deželo, z malimi urbanimi električnimi avtomobili, na kar so opozorili že februarja. Za kulisami se v tej smeri odvija veliko napredka, predsednik podjetja Wayne Griffiths je sedaj potrdil, da bo ključen avtomobil teh planov mali električni križanec, primerljiv z Arono.

Njegov prihod je napovedan za leto 2025, njegova cena pa bo postavljena med 20 in 25 tisoč evrov – Seat namerava izdelati ogromno količino teh malčkov. Sicer bo zaenkrat še neimenovan model zasnovan na MEB-Lite platformi Volkswagen koncerna, obenem bo Seat skupaj s športno Cupro zadolžen za razvoj številnih kompaktnih električarjev še za sorodne znamke Škoda, Volkswagen, morda tudi za Audija. Pri Volkswagnu bi lahko nova mala modela nosila oznako ID.1 in ID.2.

Seatu so tako pri VW koncernu namenili zelo pomembno in obenem zelo zahtevno nalogo, saj je razvoj malih električnih avtov zapleten iz vidika zaslužka, v primerjavi z dražjo ponudbo. Z napredkom v razvoju se ta težava ne bo bistveno izboljšala. Prihajajoče kompaktne modele bodo izdelovali v španski tovarni Martorell, letna količina naj bi znašala kar 500 tisoč vozil. Poleg mini križanca bo električna ponudba kmalu bogatejša za Cupro Born (sorodnik Volkswagna ID.3), ki naj bi prispela še letos in Cupro Tavascan, katere prihod je potrjen za leto 2024.

Žiga Kolman
foto: Seat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button