AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Se klasikom slabo piše?

Poznavalci opozarjajo na že videne scenarije.

Staroste pri znani britanski avtomobilistični zavarovalnici Hagerty so v manjših skrbeh glede cvetočih dražb in visoke rasti vrednosti klasičnih ali kakorkoli drugače ekskluzivnih vozil. V minulem letu so recimo Jaguar XJ220, Porsche 959 Komfort in Bugatti EB110 beležili 15 oziroma slednji kar neverjetno 33-odstotno rast vrednosti.

Vse super, le da omenjeni modreci pomnijo krizo dražb in vrednosti vozil, ki se je odvila v 1980-ih ter nato še desetletje kasneje. Visokemu povpraševanju in rasti cen namreč sledi skokovit padec. Evropa beleži precejšnjo inflacijo, vrednost evra pada in stroški bivanja so iz dneva v dan višji. Nič kaj dobri obeti, predvsem ob morebitnih novih poostritvah sled pandemije.

Nekaj optimizma vseeno vplivajo izkušnje iz 80-ih, ko so premožni ekskluzivna vozila raje najemali, zato so jih ob padcih borz lastniki panično prodajali in s tem sami sebi rušili vrednost, medtem ko je danes klientela precej bolj pisana in osveščena glede nihanja vrednosti tovrstnih vozil. Vsekakor bomo priča zanimivim časom so prepričani pri Hagertyju, zato so pri konkretnih napovedih seveda sila previdni.

Blaž Likovič
foto: Hagerty

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button