AvtomobilizemNovice

Sanjate o McLarnu F1? Sedaj je prava priložnost

Eden izmed najbolj legendarnih avtomobilov našega časa se pripravlja na dražbo.

Če ste slučajno v zadnjih nekaj letih ali mesecih uspeli v svetu kriptovalut, in iščete pravo priložnost za zapravljanje ustvarjenih cekinov, zlasti če ste ljubitelji jeklenih konjičkov, se je pojavila skoraj enkratna priložnost za nakup ene največjih avtomobilskih legend 20. stoletja – McLaren F1.

Superšportnik ali nekakšen hiperšportnik svojega časa, ima nekoliko neobičajno ime, saj ne gre za bolida Formule 1, ampak ultimativno hitrostno zverino, prepleteno s surovo močjo, kar se nedvomno sklada z imenom. Za letošnje leto je avkcijska hiša RM Sotheby’s pripravila že lepo število neverjetno posebnih avtomobilov, kar nadaljujejo prav z dotičnim McLarnom F1 iz leta 1998, s fantastično zgodovino.

Rekorderja iz devetdesetih povprečno že zelo dobro poznamo, predvsem na račun Rowana Atkinsona (Mr. Bean), ki je svojo najljubšo igračo že dvakrat konkretno poškodoval in obenem postavil zavarovalniški rekord. Za razliko od tistega, primerek s serijsko številko 059 nikoli ni bil udeležen v nezgodi in je odlično ohranjen, kar lahko rečemo tudi za znamenito BMW-jevo V12 osrčje, odeto v zlato folijo ter notranjost z neobičajno trisedežno razporeditvijo.

V 24 letih je bil najhitrejši športni avtomobil prejšnjega stoletja, prebil se je do meje 386 km/h, v garaži le dveh lastnikov, ki sta skupno prevozila samo 26.393 kilometrov. Originalni kupec je v prvih sedmih mesecih (obdobje medenih mesecev) prevozil 7.563 kilometrov, preden je F1 predal McLarnovem oddelku Special Operations, kjer so dodali aerodinamičen paket in nova 18-palčna platišča. V naslednjih 13 letih je števec pridobil še dobri 18 tisoč kilometrov, preden je odšel v roke drugega lastnika, ki je v desetletju z njim prevozil žalostnih 482 kilometrov.

Res je, da avtomobila takšnega kova ne uporabljamo za vsakodnevne opravke ali obisk lokalnega bara, obenem moramo upoštevati omejitve v ZDA (kar se je moral držati drugi lastnik), ki vozilom na 25 let starosti omejujejo vožnjo do 4.000 kilometrov letno. Vsekakor pa McLaren F1 s takšno opremo in povprečno letno kilometrino malce preko tisoč, predstavlja skoraj zamujeno priložnost.

Žiga Kolman
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button