AvtomobilizemNovice

Samodejni polnilni roboti postajajo realnost

Hyundai predstavlja robota za samodejno polnjenje električnih vozil.

Hyundaijevi inženirji navdušujejo z novim robotom za samodejno polnjenje električnih vozil, ki bo poenostavil izkušnjo polnjenja in hkrati navdušil s svojo inovativnostjo. Virtualni prototip so predstavili že z lanskim videoposnetkom, letos pa so izdelali realno verzijo.

Robot za samodejno polnjenje ali na kratko ACR, je enokraki robot, katerega naloga je priklop kabla v polnilni vhod električnih vozil in odstranitev po končanem polnjenju. Čeprav se sliši opravilo sila enostavno, je v ozadju veliko razvoja in sistemov, ki omogočajo varen priklop kabla. Ko je vozilo stacionarno parkirano, ACR s pomočjo komunikacije z vozilom aktivira odpiranje polnilnih vratc, nato z uporabo kamere izračuna natančno lokacijo priključka in vstavi kabel ter aktivira proces polnjenja. Ob zaključku odstrani polnilnik, zapre vrata in ga vrne na prvotno lokacijo. Celoten proces je prikazan tudi v spodnjem posnetku.

»Robot za samodejno polnjenje bo olajšal polnjenje električnih vozil, zlasti v temačnih okoljih. Prav tako bo izboljšal dostopnost, zlasti za gibalno ovirane uporabnike, saj bodo polnilni kabli zaradi omogočanje hitrejšega polnjenja postajali debelejši in težji,« pravi Dong Jin Hyun, vodja laboratorija robotike pri združenju Hyundai. V prihodnje se nameravajo še bolj posvetiti razvoju tovrstnih robotov, ki bodo poskrbeli za večjo varnost in priročnost uporabnikov električnih vozil. Za nemoteno delovanje robota je potrebna sodobna programska tehnologija, sposobna izračuna različnih spremenljivk. S tem namenom so razvili poseben algoritem z uporabo tehnologije umetne inteligence, ki temelji na tridimenzionalni kameri. Hyundaijev inovativni polnilni robot bo na ogled postavljen na razstavnem prostoru seulskega šova mobilnosti 31. marca.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button